Puccs áldozata lett a paraguayi elnök

Fernando Lugo paraguayi elnököt eltávolították hivatalából, helyére az elnökhelyettesi pozíciót betöltő Federico Francót nevezték ki. A történtek megosztották az ország lakosságát, de több latin-amerikai vezető is negatív véleményét fejezte ki a történtekről.

Fernando Lugo paraguayi elnököt az ország szenátusa 39 igen és 4 nem szavazattal elmozdította hivatalából egy közjogi felelősségre vonási (ún. impeachment) eljárás során. A kormánykoalíció egyik tagja, a Liberális Párt (PLRA) kilépett, és az ellenzékben lévő Colorado Párttal (PC) csütörtökön megszavazta, hogy a Szenátus döntsön az elnök politikai felelősségéről, egy 17 ember életét követelő rendőri beavatkozás miatt.

Június 15-én reggel több, mint 200 rendőr akarta kizavarni Curuguatyban, a konzervatív Colorado Párt ex-szenátorának, Blas Riquelmének a tulajdonában lévő területekről az ott letelepedett 100 családot, akik maguknak földterületet követeltek. Az eset lövöldözésbe torkollt, és 17-en meghaltak, nyolcvanan megsebesültek a rendőrség különleges erőinek parancsnoka is életét vesztette. Az Amensty International emberjogi szervezet közleményében azt szorgalmazta, hogy a rendfenntartó erők fellépésük során ne essenek túlzásokba. Fernando Lugo az eset súlyosságára tekintettel kirendelte a fegyveres erőket Curuguatyba.

A földfoglalást szervező Sátorosok Nemzeti Ligája (Liga Nacional de Carperos) az egyik legradikálisabb szervezet a földkövetelés tekintetében. A Colorado Párt ex -szenátoráról, Blas Riquelméről úgy tartják, hogy szoros kapcsolatban állt a több évtizedes diktatúrát bevezető Alfredo Stroessnerrel. Az Igazság és Igazságosság Bizottsága (Comisión de Verdad y Justicia) által nemrég publikált jelentés szerint Stroessner 7 millió hektár földet ajándékozott hozzá közel álló személyeknek, ez az ország területének 19 százalékát teszi ki. A szervezet jelentése ugyanakkor arra is kitér, hogy a 35 évig tartó diktatúra után, a rendszerváltás időszakában 1988 és 2003 között csaknem egy millió hektár föld cserélt gazdát, rendellenesen.

A földtulajdon kiemelt jelentőséget kap a mezőgazdasági ágazatra épülő paraguayi gazdaságban, amely az utóbbi években növekedésnek indult. Lugo a 2008-as elnökválasztási kampány idején a földek újraelosztását követelő parasztok mögé állt. A választások után, noha a baloldal számára mindenképp pozitívum volt, hogy hatvan év után hatalomra került, parlamenti többség nélkül kormányzott, a Liberális Párttal koalícióban, amellyel már a kezdetektől éles ideológiai különbségei voltak. Az elnök nem tudta véghezvinni a földek újra elosztását, és a szegényebb rétegek körében sem talált több támogatóra, mert kormányának nem voltak őket előnyben részesítő lépései. A javak újraelosztása elmaradt, pont azokban az években, amikor a gazdasági fellendülés adta körülmények lehetővé tették volna.

Az elnök a Curuguatyban történtek után azonnali minisztertanácsot hívott össze, noha a jobboldal folyamatosan nyomás alatt tartotta, és a kabinet néhány tagjának távozását kérte. A Liberális Párt kilépett a kormánykoalícióból, és csatlakozott az ellenzéki Colorado Párt által beadott, bíróságon kívüli vádemelési (impeachment) eljárást kezdeményező javaslathoz. Lugót azzal vádolták, hogy szimpatizált a földfoglalókkal. Az elnök először azt nyilatkozta, hogy az eljárást alkotmányellenes, mivel kevesebb, mint 24 órát adtak a saját védelmére, valamint a vádemelési eljárás szabályzata is csak órákkal a per előtt lett kész. Az elnök, miután megtudta a Szenátus döntését,  beszédet tartott, véleménye szerint a csapást nem ő, hanem az ország demokráciája kapta.„Ma este a haza legnagyobb kapuján lépek ki, a honfitársaim szívének kapuján. Azoknak a honfitársaimnak, és polgároknak, akik az ország különböző pontjainak terein vannak, azt üzenem, hogy Fernando Lugoval mindig számolhatnak. Sok erőt, éljen Paraguay!” mondta búcsúzóul.

Két órával később már felesküdött az ország új elnöke, az eddig elnökhelyettesi pozíciót betöltő Federico Franco, aki szintén a 2008-ban nyertes pártkoalícióhoz tartozik, a Liberális Párt jobboldali szárnyához, de Lugoval végig feszült kapcsolatban voltak. Franco a 2013-ban tartandó elnökválasztásokig marad hivatalban.

Az ex-elnök szimpatizánsai a Kongresszus előtti térre vonultak demonstrálni, ahonnan a rendőrség oszlatta el őket, közben az Unasur főtitkára, Alí Rodriguez is negatívan értékelte az országban történteket. A venezuelai külügyminiszter Nicolás Maduro arról tájékoztatott, hogy a szervezet tagállamainak vezetői ülést tartanak, hogy hivatalos véleményt adjanak ki. Jelenleg Rodríguez és Maduro is Paraguayban vannak. A szervezet megfigyelőket küldött az országba, hogy meggyőződjön nincs-e veszélyben a demokrácia. Előzetes közleményében kiemeli, hogy a tagországok kormányai ” mérlegelni fogják, milyen módon lehetséges az együttműködés folytatása a dél-amerikai integrációban”. Rafael Correa ecuadori elnök kijelentette, hogy nem ismer el mást Lugo-n kívül. Dilma Rousseff is nyilatkozott az ügyben, a brazil elnök megemlítette Paraguay Unasurból és Mercosurból való kizárását is, mivel a két szervezetnek van olyan klauzulája, amelyek kérik a demokratikus szabályok tiszteletben tartását. Rousseff szerint ha egy ország, a klauzulát megsérti, a szankció a többoldalú szervezetekből való kizárás.

A kérdés az, hogy a konzervatív Colorado Pártnak és a Liberális Pártnak miért volt érdeke az elnök megbuktatása. A most beiktatott Federico Franco a Liberális Párt tagja, ezzel a párt elérte, hogy a választások előtt az ország élére kerüljön, ami a választások szempontjából előnyösebb pozíció lehet. A konzervatívok pedig arra számítanak, hogy az új elnök kormányzása gyenge lesz, és a liberálisok a 2013-as választás során nem találnak majd koalíciós partnert, ez pedig a 61 évig kormányzó Colorado Párt előnyére szolgálna. Amivel nem számolnak az, hogy a történtek kiválthatják a paraguayi nép szolidaritását is a lemondatott elnökkel. Előzetes becslések alapján a jövő évi elnökválasztáson körülbelül egy millióval nő meg a szavazók száma, ami azt jelzi, hogy a társadalmat egyre jobban érdekli a politika, még egy spontán szerveződő civil mozgalom is kibontakozhat, ami nehézségeket jelentene. Másrészt a régió többi országa is akadályokat gördíthet a két párt elképzelései elé, nehéz helyzetbe kerülhet a paraguayi kormány, ha korlátozzák a régióval folytatott kereskedelmét.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »