Szlovákia: Újra változik a Munka törvénykönyve

Ismét változik a Munka törvénykönyve. Legutóbb Iveta Radičová idejében igazított rajta a parlament, most Robert Fico kéri a módosítását

A munkaadók érdekképviseleti szervei és a szakszervezetek már véleményezhetik a tervezetet. A munka-, szociális és családügyi tárca a próbaidőt, a végkielégítést, valamint a határozott időre szóló munkaszerződéseket illetően javasol változtatásokat a Munka törvénykönyvében.

A Radičová-kormány idején liberalizált, tavaly hatályba lépett módosításoknak köszönhetően megszűnt többek között az alkalmazottaknak elbocsátás esetén kötelezően járó végkielégítés. A munkavállaló ilyen irányú „védelme” csupán a felmondási időre szűkült.

A szlovák szaktárca most – a munkaviszonyban töltött évek függvényében – a felmondási idővel párhuzamosan ismét kötelezővé tenné a végkielégítés kifizetését.

A javaslat alapján megszűnne az a kitétel is, hogy a munkaszerződésekben a három hónapos próbaidő meghosszabbítható. Az alkalmazott és a munkaadó közti határozott időre szóló munkaszerződések számát is korlátozná a tárca: két év alatt legfeljebb két határozott időre szóló szerződés megkötésére adna módot. Ez a változtatás leginkább a munkaerő-közvetítő ügynökségeket érintené érzékenyen, amelyek jelenleg korlátlan mennyiségű határozott időre szóló munkaszerződést köthetnek.

A Munka törvénykönyvének módosításával a túlórák számának felső határa az eddigi évi 150-ről 100-ra csökkenne, és megszilárdulna a szakszervezetek pozíciója is. A változtatás egyben megszüntetné azt a korlátozást, amelynek alapján a szakszervezet csak akkor képviselheti egy adott vállalat munkavállalóit, ha legalább 30 százalékuk a szakszervezet tagja.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »