Rendszerellenes tüntetések Khartúmban

A kritikus gazdasági helyzet és az erre megoldásként bevezetett megszorító intézkedések kicsapták a biztosítékot a szudáni lakosságban.

Immár több napja tartanak a demonstrációk Szudán fővárosában, ahol a rendőri erők össze is csaptak tüntetők csoportjaival. A tiltakozásokat zömében az egyetemi diákság vezényli, de az ellenzéki erők is megmozdulásokat terveznek. A feszültségek katalizátorának a nemrég bejelentett kemény megszorító csomag szolgált, amellyel a súlyos pénzügyi helyzetet kívánja a kormány orvosolni. Az óriási költségvetési hiány a Dél-Szudán függetlenedésével kiesett olajjövedelmek és a két ország hónapok óta húzódó konfliktusának hozadéka.

A nyilvánosságra hozott megszorító csomag szerint emelik az adókat, ezzel párhuzamosan megvonják az üzemanyagra adott állami támogatást. A közszférában munkahelycsökkentések várhatók, és a közhivatalnoki béreket is megnyirbálják. A lakosság helyzetét a drasztikusan magas élelmiszerárak tovább rontják, a társadalmi frusztráció pedig robbanásközeli állapotba került az átható korrupció és a nagyarányú munkanélküliség miatt.

Az új költségvetési tervezetet szerdán terjeszti a pénzügyminiszter az országgyűlés elé, a pontos számok ismeretében pedig valószínűsíthetően a tüntetések tovább tartanak majd. Tavaly és idén éve elején hasonló megmozdulásokra került sor Omar Bashir rendszere ellen, akkor a kemény hatósági fellépés hallgattatta el a kritikus hangokat.

Meleg Veronika

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »