Őszi tárgyaláskezdésben reménykedik a szerb elnök

A szerb államfő reményei szerint még idén ősszel megkezdheti Szerbia az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Tomislav Nikolic első külföldi útja Brüsszelbe vezetett, ahol ismét kijelentette: az Európai Unióban képzeli el országa jövőjét.

Európai elkötelezettségét hangoztatta a nemrégiben megválasztott szerb elnök Brüsszelben, a hivatalba lépését követő első külföldi útján. Az egykor radikális Tomislav Nikolic az Európai Bizottság elnökével tartott tájékoztatóján azt mondta, Szerbia uniós tagjelölt, és „mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy még idén, lehetőség szerint még ősszel megkezdhessük a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval”.

José Manuel Barroso bizottsági elnök a dátum kapcsán nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, annyit mondott, hogy világos feltételeket szabtak Szerbia számára, ezek teljesítése esetén pedig a testület javasolni fogja a tárgyalások megkezdését. A legfontosabb feltételek között említette Barroso azt, hogy a balkáni országnak „normalizálnia és javítania kell a kapcsolatait Koszovóval”.

A 2008-ban függetlenedett egykori szerbiai tartománnyal egy ideje már kétoldalú egyeztetések zajlanak – uniós közvetítéssel –, amelyek célja, hogy rendezzék a felek követeléseit, és a koszovói függetlenedés technikai részleteit. Tomislav Nikolic kérdésre válaszolva megjegyezte, az Európai Unió nem várja Belgrádtól, hogy ismerje el Koszovó függetlenedését, „csupán azt, hogy javítsuk a kapcsolatokat, ennek érdkeében pedig meg is teszünk mindent”.

Nikolic megismételte, az új vezetés felülvizsgál minden eddig megkötött szerb-koszovói kétoldalú egyezményt, és nem fog engedélyezni olyan megállapodást, amely sérti a szerb alkotmányt. Uniós források attól tartottak, hogy mindez megállíthatja a két fél egymáshoz, és így Szerbia Unióhoz közeledését. A szerb államfő kijelentette, úgy tűnik, hogy mindegyik eddig megkötött megállapodás végrehajtható, „garanciákat kérünk a koszovói adminisztrációtól egyes intézkedésekre, valamint néhány ponton pontosítani fogjuk azt, hogy ki, mit ért egyes rendelkezések alatt”.

Tomislav Nikolic azt mondta, Szerbia célja az uniós tagság, és mindent ennek tiszteletben tartásával fog véghez vinni.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Szerbiának ambíciózus reformmenetrendet kell elfogadni, elsősorban az igazságszolgáltatás átalakítása, a szervezett bűnözés és a korrupció ellenes harc, a médiaszabadság, a kisebbségi jogok és a gazdaságpolitika területén. A szerb elnök egyetért azzal, hogy ezeken a területen változásokra lesz szükség, ezekre ígéretet is tett. Kiegészítette viszont a listát a törvénytelen privatizációk leállításával, és le kíván számolni azzal a gyakorlattal is, hogy szerb pártok tulajdonosok legyenek a médiában.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek