Költözik az Afrika Unió csúcstalálkozója

Malawi helyett Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában rendezik meg az Afrika Unió tizenkilencedik csúcstalálkozóját. A költözés oka, hogy az eseményen részt venne Omar Bashir szudáni elnök is, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság köröz.

Változatlan időpontban, de az Afrikai Unió (AU) központjában, Addisz-Abebában rendezik meg a csúcstalálkozót az eredeti helyszín, Malawi helyett. Az ok az, hogy Malawi nem tudta elérni a szervezetnél, hogy megtiltsák a szudáni elnöknek, Omar Bashirnak, hogy részt vegyen az eseményen – adta hírül a Reuters.

A problémát az okozza, hogy Bashirt körözi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és Malawit mint ICC Statútumának aláíróját nemzetközi kötelezettség terheli, így amint belépne az országba a szudáni elnök, le kéne tartóztatniuk. Ennek a kötelezettségnek a megtagadása súlyos következménnyel járna az amúgy is a külföldi segélyektől függő gazdaságnak.

Az ICC főügyésze a segélyek megvonásával fenyegette azokat az országokat, akik nem működnek együtt Bashir elfogásában. Ennek ellenére 2009-ben az afrikai vezetők megszavazták, hogy nem működnek együtt az ICC-vel a vádemelés során, mondván, az súlyosan veszélyeztetné a szudáni békefolyamatot. Emellett a bíróság azon gyakorlatát is kritizálták, hogy kizárólag afrikai vezetőket pécéz ki magának. Az együttműködés megtagadása nyomán fordulhatott elő, hogy a nemzetközi elfogatóparancs ellenére Bashir háborítatlanul járhatott például Kenyában és Csádban, mindez komoly fiaskó a bíróságnak.

Malawi azonban nem lehet ilyen könnyelmű az ICC-vel szemben. Tavaly már megégették magukat, mikor fogadták a szudáni elnököt, amivel felbosszantották a költségvetés 40 százalékát adó nemzetközi adományozókat. Új szelek fújnak azonban, ahogy ezt az új politikát képviselő Joyce Banda elnök is jelezte: elődjének politikájával ellentétben csak akkor tudnak és hajlandóak otthont adni a találkozónak, ha a népirtással és háborús bűnökkel vádolt szudáni elnök nem vesz részt rajta. Így a tagállamok végül úgy döntöttek, hogy inkább az AU központjában tartják meg a csúcsot.

A júliusi találkozó napirendjén szerepel a szervezet viszonya az új afrikai állammal, Dél-Szudánnal, valamint a szudáni konfliktus vitás területei (mint a határ- és olajvita, a szudáni államadósság elosztásának kérdése és a másik fél területén rekedt állampolgárok helyzetének rendezése).

Rabb Imre

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »