Az Afrika Unió fegyverrel is beavatkozna Maliban

Az Afrika Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, hogy határozatban adjanak felhatalmazást katonai beavatkozásra a káoszba fulladt nyugat afrikai államban, Maliban.

Az Afrikai Unió (AU) katonai intervenciót sürget Maliban, ahol az iszlamista milicisták szerintük már nemzetközi fenyegetést jelentenek. Az AU képviselői New York-ban fognak találkozni az ENSZ BT képviselőivel az ügyben, de pontos időpont még nincs – adta hírül a Reuters.

Mali valamikor az afrikai demokráciák mintapéldájának számított, egészen márciusig, mikor egy katonai puccsban megbuktatták az elnököt. Azóta káoszba süllyedt az ország. A katonák hatalmi fellépése olyan lehetőséget teremtett, amit kihasználva az északi lázadó tuaregek az ország kétharmadát fennhatóságuk alá vonták. A felkelésből a helyi és külföldi iszlamista milíciák is profitáltak, jelentősen megerősödve a térségben, így immár olyan fenyegetést jelentenek, amiért a nyugati diplomaták az országot csak Nyugat-Afrika Afganisztánjának hívják.

Jean Ping az AU Bizottságának elnöke bizakodásának adott hangot abban, hogy az ENSZ BT megadja a mandátumot a katonai közbelépésre, hiszen az egész világ tisztában van vele, hogy Maliban már rég nem a jog az úr. A korábbi gyarmattartó, Franciaország jelezte, hogy egy ilyen határozat esetén részt venne a misszióban. Ennek oka az is, hogy jelenleg hat francia állampolgárt tart fogva az al-Kaida észak-afrikai szárnya (az AQIM), ismeretlen helyen.

Ping szerint azért továbbra is igyekeznek elérni, hogy a tuareg MNLA-t és az iszlamista Ansar Dine-t tárgyalóasztalhoz ültessék a polgárháború megfékezése érdekében, de erre kevés az esély, ezért szerinte ha ez nem járna sikerrel, a katonai közbelépés elkerülhetetlenné válna.

Rabb Imre

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »