Könyvbemutató: Panama-csatorna szerződések

A Kitekintő Latin-Amerika rovatának volt munkatársa, Horváth Marcell tisztelettel meghívja Kedves Olvasóinkat a Budapesti Cervantes Intézet és a Dialóg Campus Kiadó közös szervezésében rendezendő könyvbemutatóra, amelyen az író „Panama-csatorna szerződések, avagy egy kis nemzet küzdelmei az önállóságért” című munkáját ismerhetik meg.

Horváth Marcell egy nemzetközi ösztöndíjat elnyerve a Panamai Köztársaságban töltött egy évet, ahol a jogi tanulmányok folytatása közben megismerte a helyi kultúrát és életet, valamint kutatásokat végzett a Panama-csatorna szerződésekkel kapcsolatban. Tanulmányozta és összegyűjtötte a Panama-csatornára vonatkozó, itthon teljesen hiányzó joganyagot és szakirodalmat, illetve témában jártas panamai professzorokkal is rendszeresen konzultált. Hazatérve megírta diplomamunkájat, amivel egyúttal elindult a 2009 évi OTDK-n, ahol sikerült a második helyet megszereznie a Nemzetközi Jogi szekcióban. Konzulense Prof. Dr. Kovács Péter alkotmánybíró volt.

Azóta tovább bővítette a munkáját azzal az elhatározással, hogy könyv formájában hazánk is megismerje a latin-amerikai kultúra egyik érdekes fejezetét, nevezetesen Panama és a Panama-csatorna színes világát, XX. századi történetét. Könyvének az alapja a Panama-csatorna szerződések bemutatása és elemzése nemzetközi jogi szempontból, amely részletesen kiegészül történelmi, politikai és társadalmi vonatkozásokkal is. Érdekesség, hogy a csatorna létrejöttében több magyarnak is nagy szerepe volt: így például Türr István tábornoknak és Gerster Béla mérnök tevékenysége nélkül nem jöhetett volna létre ez csatorna.

A könyvet jövő szerdán, azaz június 13-án este 18 órakor mutatja be Prof. Dr. Horváth János a Magyar Országgyűlés korelnöke és Prof. Dr. Kovács Péter alkotmánybíró a Budapesti Cervantes Intézetben (Budapest, VI. ker. Vörösmarty utca 32.).

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »