Lengyelországban akarnak tüntetni az oroszok

Lengyelországban akar tüntetni a kalinyingrádi orosz ellenzék, mert képviselői kiszámolták, hogy jobban megéri külföldre utazni, mint bírságot fizetni a tiltakozások idején esetleg elkövetett szabálysértésekért.

Az első tiltakozó akciót a kalinyingrádiak a hétvégére időzítették az orosz-lengyel határ menti Bezledy településen. Elsősorban arra számítanak, hogy a lengyel-ukrán szervezésű Európa-bajnokságon szereplő orosz válogatott lengyelországi mérkőzéseire utazó honfitársaik tudomást szereznek nyilvános fellépésükről – írta pénteken a Rzeczpospolita című konzervatív napilap.

Viktor Gorbunov, az egyik helyi szakszervezet vezetője a kalinyingrádi óvodák számának növeléséért fog tüntetni. A lapnak elmondta, hogy a kommunisták képviselői és a Jabloko nevű ellenzéki párt aktivistái is csatlakoznak hozzá.

Az orosz szakértők egy része szkeptikus: kiemelik, hogy a lengyelországi tüntetések nem változtatnak meg semmit, hiszen külföldről nehéz befolyásolni a belpolitikát. Az orosz hírportálok „politikai turizmusnak” nevezték az ellenzékiek kezdeményezését, és arra hívták fel a hatóságokat, hogy erősítsék meg az orosz külképviseleteket a szomszédos országokban, ahol tüntetésekre lehet számítani.

Az orosz parlament a hét elején sietve elfogadta a tömegrendezvényeken történő szabálysértések büntetési tételeinek jelentős emelését, amelyet az ellenzék kezdettől fogva hevesen ellenzett. A kormányzó Egységes Oroszország párt által kezdeményezett módosítás akkor lép életbe, ha keddig Vlagyimir Putyin államfő aláírja. Az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács, az emberi jogi biztos és a vezető jogvédő szervezetek azonban a törvény megvétózását szorgalmazzák.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »