Pénzt kap a kormánytól a Rimaszombati járás

Három millió eurót szabadítanak fel a kormány tartalékalapjából Közép-Szlovákia déli járásai – köztük a Rimaszombati járás – számára.

Minderről a pozsonyi kormány szerdai, poltári kihelyezett ülésén született döntés. A támogatás három járást érint, Poltár, Rimaszombat és Nagyrőce kap segítséget Robert Ficótól. A kormány tizedik ülését tartotta a régióban, ezzel is fel szerette volna éleszteni az első Fico-kormány hagyományait, melynek értelmében a miniszterek váltakozva keresnek fel egy-egy régiót.

Az anyagi segítségről Jozef Šimko rimaszombati polgármester adott hírt nem sokkal az ülés kezdete előtt, azon csak jóváhagyták a tervet. A pénzt  többek között a járások szociális-gazdasági helyzetének elemzésére használják fel. Minden járás fél millió eurót kap az összegből.

Poltár városa például a helyi kórház befejezésére fordítja az összeget, míg Rimaszombat mintegy 330 ezer euróhoz juthat az utak lebetonozására, valamint az iskolák és óvodák helyrehozására. „A miniszterelnök úr szerint erről már döntöttek, valószínűleg a kormány is jóváhagyja, ez esetben pedig egy-két hónapon belül már tehetünk az ügyben” – tette hozzá Šimko.

A régió legnagyobb problémája a magas munkanélküliség. A Rimaszombati járásban országos viszonylatban is a legrosszabb a helyzet, a 83 ezer lakos 34,59 százalékának nincs munkája a hivatalok kimutatása szerint. Nagyrőcén 31,32, a Poltári járásban pedig 26,12 százalék az állástalanok aránya.

A polgármesterek azt szorgalmazzák, hogy a befektetők régióba csalogatása miatt minél előbb meg kell építeni a Zólyom irányából délre tartó R2-es gyorsutat. A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy jövőre elkezdik a munkálatokat.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »