Komoly vita a katonai kiadásokról

Tovább folytatódik a vita a katonai kiadások várható csökkentéséről. Leon E. Panetta, a védelmi miniszter vasárnap aggodalmát fejezte ki a döntés várható következményeit látva.

Leon E. Panetta ellenezné a katonai kiadások csökkentését. Ez egy vasárnap megtartott beszédéből derült ki, amikor a védelmi miniszter kifejtette: nemzetbiztonsági megfontolásokból károsnak tartja azt a tervet, amely mintegy 500 milliárd dollárt vágna le a védelmi büdzséből és mindent el fog követni, hogy ne szavazzák meg a javaslatot a Kongresszusban.

„Úgy gondolom, hogy mind a demokratáknak, mind a republikánusoknak fel kell ismerniük, hogy ha ezt megszavazzák, az katasztrófális következményekkel lesz a nemzet védelmére” mondta Panetta vasárnapi beszédében. A tavaly megszületett kétpárti megegyezés értelmében ugyanis felső határt szabnának a költségeknek az adósságok további növelésének elkerülése érdekében. Ennek lehet áldozata a honvédelem is.

Panetta véleménye szerint  a büdzsé megcsonkítása a legrosszabb időben érkezne. A nemzetközi térben jelen lévő potenciális veszélyforrások ugyanis megkövetelik a megfelelő védelmi felkészültséget. Panetta ezzel a kijelentésével elsősorban az iráni atomprogramra gondolt, ahol nem zárható ki egy katonai akció, amennyiben a diplomáciai eszközök nem válnak be. De további kihívás lehet még Észak-Korea, vagy éppen az újra előtérbe kerülő nemzetközi terrorizmus is.

Termány Roland

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »