Több ezren tüntetnek Mubarak ítéletét követően

Több ezren vonultak ki a kairói Tahrír térre az után, hogy szombat délelőtt a bíróság Hoszni Mubarak korábbi egyiptomi elnököt életfogytiglanra ítélte, két fiát pedig a korrupciós és gyilkossági vádak alól felmentette. Az ítélet régi sebeket szakított fel, ugyanis számos korábbi tisztségviselőt is felmentettek, akiket az egyiptomiak az elnök mellett felelőssé tesznek a forradalomban elhunyt emberek haláláért. Négy belügyminisztériumi köztisztviselőt és két helyi biztonsági főnököt nem találtak bűnösnek a 2011 tavaszán tüntetők meggyilkolásában.

Az Al Jazeera információi szerint szombat éjfélre egy több mint 5 ezer fős tömeg gyűlt össze. A hírügynökség által megszólaltatott egyik elégedetlen fiatal, Najdi Mohamed el-Dinazt azt nyilatkozta a helyszínen, hogy „a tavalyi forradalmat meg kell ismételni és addig kell folytatni, míg el nem tűnik mindenki a Mubarak rezsim emberei közül”. Sokan meg is fogadták, hogy nem hagyják el a teret, míg követeléseik nem teljesülnek. Emellett Alexandriában, Szuezben és Manszurában is gyülekeztek az emberek az ítélet miatt.

A Tahrír téren feltűntek az elnökválasztás jelöltjei is, köztük Mohamed Murszí, aki júniusban Ahmed Shafíkkal a második fordulóban szállhat harcba az elnöki székért. A Muszlim Testvériség indulója egy időközben zajló sajtókonferencián már olyan jelöltként jelent meg, aki teljes mértékben a forradalom folytatása mellett áll. Feltehetőleg legutóbbi kijelentésével, miszerint „nem lesznek tiszta választások, sem fair bírósági eljárások, míg a forradalom nem folytatódik” is szavazótáborát kívánja bővíteni.

Kántor Adrienn

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »