Híd-Most: 2016-ig tartó stratégiát fogadtak el

A Híd „feltöltötte” az elnökségét. A pártvezetésből Vörös Péter távozott, a pártból pedig Pfundtner Edit lépett ki – így két hely üresen maradt a politikai alakulat elnökségében.Ezentúl a párt elnökségének tagja Nochta Edit pártmenedzser, valamint Pavol Burdiga, Rozsnyó városának alpolgármestere. Az Országos Választmány ülésén tikos szavazás során választották meg az elnökségi tagokat, a megválasztottakon kívül több jelölt nem pályázott a pozíciókra.

Az Országos Választmány arról is döntött, hogy szeptember 22-én pártkongresszust tartanak Rimaszombatban, ezen kívül a párt 2012-2016-os időszakra vonatkozó stratégiáját is elfogadták. A stratégiát taglaló dokumentumban szó esik az MKP-val megkezdett együttműködésről is – a Berényi József vezetése alatt álló pártot főként a megyei választásokkal kapcsolatban említették meg – de Bugár hozzátette, hogy különböző témakörökben sem zárkóznak el az MKP-val való tárgyalás elől.

„Meg szeretnénk erősíteni jobbközép polgári pártunk pozícióját, programunk egy részét továbbra is a kisebbségek képviselete fogja alkotni. A párt politikája továbbra is a toleranciára, a felelősségre és a tisztességre fog épülni” – tette hozzá Bugár Béla.

Nem elégedettek a választási eredménnyel

A szombati választmányi ülésen értékelték a Híd választási eredményeit is. A pártelnök szerint a 6,9 százalékos eredményt párton belüli és kívüli tényezőknek „köszönhetik”, utóbbihoz tartozik például a Radičová-kormány bukása, és a Gorilla-ügy is. „Létrehoztak egy magyar Gorilla-ügyet is. Nem lehetett azzal számolni, hogy pár nappal a választások előtt a média beavatkozik a kampányba, és elriasztják a jobboldali szavazókat” – véli Bugár. Elmondása szerint a választási eredmény egyik oka, hogy a pártstruktúra még nincs elégségesen kialakítva, a következő időszakban ebbe sokkal több energiát fognak fektetni.

A Híd továbbá létrehozott egy szakmai bizottságot is, amelyet nem párttagok, hanem különböző szakterületeken jártas szakemberek alkotnak. Ez a bizottság segíteni fogja a Híd képviselőinek munkáját a gazdaság, az egészségügy, az oktatás, a kultúra és a szociális kérdések terén.

Irány az Európai Néppárt

Bugár Béla a SITA hírügynökségnek elmondta: nem hinné, hogy akadályozná az ellenzéki pártok, elsősorban a Híd, az SDKÚ, a KDH és az SaS együttműködését, hogy a Híd elfogadta a Fico-kormánytól a kisebbségügyi kormánybiztos posztját. Véleménye szerint pártjának nagyon fontos a kisebbségi politika, és a kormánybiztosi poszt egy eszköz, hogy minél több dolgot meg tudjanak őrizni a Radičová-kormány reformjai közül.

„Ha nem fogadtuk volna el ezt a posztot, akkor jogosan azzal vádolhattak volna minket a választók, hogy passzívak vagyunk. Ha kell, a Smert továbbra is kritikákkal fogjuk illetni, ebben nem fékez minket a kormánybiztosi pozíció” – jelentette ki Bugár.

A pártelnök arról is beszélt, hogy az EU-s pártstruktúrákban is szerepet szeretnének vállalni. Az Európai Parlamentben működő frakciók közül az Európai Néppárt politikája áll hozzájuk a legközelebb. A Híd még idén tárgyalásokat fog kezdeményezni a tömörüléssel, és felvételt nyerhetnek az Európai Néppártba. A szlovákiai pártok közül ehhez az európai frakcióhoz tartozik a KDH, az SDKÚ, és a parlamenten kívüli, de az EP-ben két képviselővel is rendelkező MKP is.

Paraméter / SITA

Friss hírek