A KMKSZ elnöke a nagymuzsalyi aranykitermelés ellen érvelt

Május 24-én a hatodik összehívású Beregszászi Járási Tanács megtartotta nyolcadik ülésszakát, mely mindössze 50 percig tartott, s napirendjén tizenhét kérdés szerepelt, a szociális-gazdasági helyzet elemzésétől az idei esztendő második félévét érintő tervekig.

Az ülés kezdetén Bihari András, a járási önkormányzat elnöke beszámolójában ismertette az előző ülésszak óta eltelt időszak eseményeit. Az elnöki beszámoló megvitatása során két képviselő fűzte hozzá véleményét az elhangzottakhoz. Szabó Árpád UMDSZ-es képviselő a járás fejlődéséről beszélt, míg Sin József, a „KMKSZ”–UMP járási tanácsi frakciójának a vezetője felszólalásában igyekezett reális képet festeni a kialakult helyzetről, miközben a járási önkormányzat elnökhelyettese, Braun Béla többször is igyekezett megakadályozni a hozzászólás folytatását.

Sin József kritikus hangvétellel beszélt a tanács egyes vezetőinek a tevékenységéről, így például a bizottságok tevékenységében tapasztalható negatívumokról. Megengedhetetlennek minősítette, hogy a tanács munkájában olyan különös dolgok történnek, mint több képviselői bizottság összevont ülése, illetve, hogy nem adnak választ a képviselői beadványokra, magát az önkormányzati törvényt és a képviselői munka értelmét vonva ezzel kétségbe. A frakcióvezető szerint ezek a negatívumok a járási tanács elnökhelyettesének „köszönhetően” fordulnak elő, akit a járási tanács elnökének el kellene küldenie – minimum egy továbbképző tanfolyamra.

A frakcióvezető leszögezte: az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében végleg be kell zárni a nagymuzsalyi aranybányát, s kifejtette, miszerint a Nagymuzsalyban és a környező falvakban összegyűjtött, közel négyezer aláírást tartalmazó petíciót – melyben a lakók tiltakoznak a kitermelés újraindítása ellen – a közeljövőben eljuttatják a megyei vezetéshez. Szót ejtett a közszolgálati szférában dolgozók bérezésével kapcsolatos problémákról, a csökkenő szociális kiadásokról. Javasolta, hogy a járási tanács ülésein tapasztalható viták és konfliktusok elkerülése végett szereljenek fel elektronikus szavazatszámláló berendezéseket az ülésteremben.

A hozzászólások után a közgyűlés szavazattöbbséggel elfogadta Bihari Andás elnöki beszámolóját.

A további napirendi pontok között – egyebek mellett – szó esett a mezőgazdaság helyzetéről, az árvák megsegítését célzó szociális programról, a fertőző betegségek, köztük a tébécé elleni küzdelemről, a beregsomi felcserközpont családorvosi rendelővé való átalakításáról, a lakosság foglalkoztatottsági helyzetéről, illetve a járási tanács második félévi munkájának a tervezetéről. Az elnöki beszámolón kívül a többi napirendi ponthoz a képviselők nem szóltak hozzá.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »