Ukrajna-Európai Unió: 1-1

Politikai csiki-csuki a háttérben, bekiabáló félmeztelen nőjogi aktivisták a lelátókon, gáncsolások, öngólok, büntetők és kemény játékosok a pályán. A hónapok óta tartó játszma tétje többek között, hogy Európa vezető politikusai bojkottálják-e távolmaradásukkal a 2012-es labdarúgó Európa-Bajnokságot.

A négyévente megrendezésre kerülő rangos sporteseményt Ukrajna és Lengyelország közösen rendezi meg június 8. és július 1. között. Nyolc nagyvárosuk szolgál majd színhelyéül a 16 csapat meccseinek, a döntő pedig Kijevben lesz. Annak ellenére, hogy a kezdetekben mutatkoztak nehézségek a szervezésben, összességében elmondhatjuk, hogy a két kelet-európai ország igencsak kitett magáért: összesen 30,2 milliárd eurót költöttek az EB-vel kapcsolatos feladatokra, a beruházások oroszlánrésze az infrastruktúra fejlesztésére jutott. A héten a parlament elfogadta a dohányzás betiltását is a közterületek nagy részén: iskolákban, kollégiumokban, éttermekben, kórházakban, és sok más helyen is.

Az Ukrajna elleni bojkottok már tavaly elkezdődtek a szabad kereskedelemről és a társult tagságról szóló egyezmány aláírásának elnapolásával, melyet a jaltai közép-európai csúcsot sorozatban lemondó európai vezetők követtek, s természetesen a legnagyobb felületet a szankcionálásra és a nemtetszés kifejezésére az Európa-bajnokság biztosít.

Március elején európai képviselők és jogvédők levélben fordultak Michel Platinihoz, az UEFA elnökéhez és arra kérték, hogy ne hunyjon szemet az ukrajnai történések felett és lépjen fel Timosenko ügye mellett. „Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az ukrán hatalom az eseményt (a 2012-es EB-t) a saját PR-kampányára, miközben az elnök politikai ellenfelei a rácsok mögött ülnek, a médiában pedig a kritikusok nem tudnak a nemzetközi standardoknak megfelelően dolgozni.”- olvasható a levélben. A szerzők a továbbiakban megjegyzik, hogy „Ön, minden bizonnyal értesült róla, hogy néhány sikeres európai futball klub vezetője már kijelentette, hogy a 2012-es EB ukrán részét bojkottálni fogják és nemhogy az országba nem hajlandóak elutazni, de még a televízión keresztül sem fogják figyelemmel követni a meccseket.”- olvashatjuk a rus.newsru.ua internetes hírportálon.

Válaszlevelében Platini elismerte, hogy a rendezési jog 2007-es odaítélése óta megváltoztak a politikai körülmények Ukrajnában. Akkor az Európai Labdarúgó Szövetség azért két kelet-európai országnak adott lehetőséget a grandiózus sportesemény szervezésére, mert „meg akarták nyitni őket más politikai dimenziók előtt”. És ez, Platini szavai szerint, mindig magában rejti a kockázat lehetőségét. Hozzátette, hogy az UEFA nem egy politikai szervezet, ezért nem tud állást foglalni a kérdésben. Felidézte az 1978-ban a katonai junta irányítása alatt álló Argentínában megrendezett VB-t, és a 2008-as nyári olimpiai játékokat Pekingben: ezek az események is igen ellentétes vélemények kereszttüzében folytak le.

A bojkott kérdése megosztja az európai politikusokat. Annak ellenére, hogy az öreg kontinens vezetőinek többsége a szankciók mellett foglalt állást a tavaly októberben hét év börtönre ítélt Timosenko-botrány kipattanása után, azóta sok víz lefolyt a Visztulán és Dnyeperen, Donald Tusk lengyel elnök pedig a hírek szerint igen meggyőző tud lenni. A héten lezajlott Uniós csúcson „szinte minden” labdarúgás iránt érdeklődő vezetőt sikerült megpuhítania és a meccsek meglátogatására rábírnia. Dacára, hogy tavaly éppen Berlin volt az, aki elsőként nyújtott be kérvényt az UEFA-hoz, melyben az ukránok megrendezési jogának visszavonását kérte, a csúcs után már finomabb hangnemet ütött meg és közölte, hogy a foci EB mellőzése félreértés lenne. 

A bojkott-párti többség mellett azonban volt olyan európai politikus is, aki kifejezetten ellene szólalt fel és arra kérte társait, hogy ne ignorálják az idei bajnokság meccseit: Orbán Viktor. A május 19-26. között Budapesten megrendezett 62. FIFA-kongresszuson a magyar miniszterelnök is felszólalt: „A sportnak és a futballnak is egyesítenie kell az embereket, nem pedig szétválasztani őket – olvasható a sportbox.ru-n – Ez egyaránt érinti a politikusokat, az átlagos szurkolókat és focirajongókat is. Tökéletesen emlékszem az 1980-as olimpiai bojkottra. Olyan sebeket ejtett a szurkolók lelkén, melyek a mai napig nem tudtak begyógyulni. Az ilyen jellegű dolgok nem vehetik el és ölhetik meg a közös játékok örömét.”

A FIFA elnöke, Joseph Blatter is hasonló véleménynek adott hangot és megjegyezte, hogy a politikai kérdéseket ki kell hagyni a sporteseményekből.

De nem csak az európai politikusok kiabálnak és fütyülnek be a lelátókról. A mára híres-hírhedté vált ukrán nőjogi aktivista csoport, a FEMEN ismét egy hangos akcióval vonta magára a sajtó és a köz figyelmét, mikor már második alkalommal támadták meg harmincezer eurót érő, a győztes csapatnak járó Henry Delaunay-kupát. Első alkalommal Kijevben, legutóbb pedig Lvovban, a kupa bemutatásán félemztelenül rontották rá a biztonsági őrökön keresztül a trófeára. A pogromhercegnők polgárpukkasztó megmozdulásaikkal a szexturizmus veszélyeire próbálják meg felhívni a figyelmet, hiszen, mint nyilatkozták, az EB-re várt körülbelül egymillió turista nagy része férfi, akik csak szórakozni jönnek. A FEMEN harcos tagjai szerint az Európa Bajnokság szervezői a hibásak a szexturizmus propagálásáért és szexipar növekedéséért -adja hírül az eg.ru online hírportál.

Mivel Janukovics csak a saját szabályai szerint hajlandó pályára lépni és játszani, ignorálva a másik fél véleményét, így egyelőre az unalmasnak cseppet sem mondható meccs valószínűleg csak a hosszabbítás után fog eldőlni. Egy drága kupánál azonban itt több forog kockán: szégyenben marad-e Ukrajna az eddig nagy lehetőségeként számon tartott EB házigazdájaként? Milyen irányt vesznek a gazdasági kapcsolatok az EU-val, ha egy esetleges bojkott Oroszország karjaiba tolná a szovjet utódállamot? És talán a legfontosabb a 2014-es szocsi téli olimpia és a 2018-as orosz Labdarúgó Világbajnokság előtt: csak a nyugati normáknak megfelelő demokratikus országoknak van-e helye a sporteseményeken akár rendezőként, akár résztvevőként?

Okos Tímea

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »