Tényleg koalíció jöhet Lesothóban

Az előzetesen várt eredmények születtek a lesothói parlamenti választásokon. Az 1998 óta hatalmon lévő miniszterelnök, Pakalitha Mosisili februárban alapított új pártja, a Demokratikus Kongresszus (DK) végzett az első helyen, abszolút többséget ugyanakkor nem sikerült szereznie. A 80 egyéni választókerületből ugyan 41-et megszerzett, az arányos rendszerben kiosztott további 40 mandátumból azonban nem fog tudni annyit szerezni, hogy meglegyen a többsége a 120 tagú parlamentben.

Ettől tartottak már a választások előtt a szakértők. A főbb pártok Lesothóban ugyanis kevéssé alkuképesek. Nem is az ideológiai különbség a domináns, hiszen mindannyian egy tőről származnak –inkább a személyi ellentétek akadályozzák meg az együttműködést.

Három nagyobb ellenzéki párt ugyanakkor most Mosisili-ellenes koalícióra készül – mivel nekik meglenne a többségük, a DK esetleges próbálkozása után őket illetné meg a koalícióalkotás joga. Mosisili azonban vélhetően ezt nem engedné, legalábbis gyanús, hogy a főváros utcáin megjelent a katonaság. Sokan máris az 1998-as zavargások megismétlődésétől tartanak, amikor 58-an haltak meg, és amit csak a dél-afrikai hadsereg bevonulása zárt le.

Kitekintő

Friss hírek