Felvidékiek Csíksomlyón

A Duna Televízió idén huszadik alkalommal közvetítette élőben a pünkösdi csíksomlyói búcsút, a szombati szentmisét, amelyre idén is több százezer zarándok érkezett, köztük számos felvidéki zarándokcsoport is.

Aki nem jutottak el személyesen a magyar nemzet legnagyobb zarándoklatára, a Duna Televízió közvetítésének köszönhetően kapcsolódhattak be. A televízió nézői a közvetítés során többször láthatták a zarándokok tengere fölé emelt piros-fehér-zöld transzparenseket, egyiken a Maradunk – Péder – Felvidék felirat, mellette a Felvidék – Mátyusföld – Tallós, a harmadikon Felvidék – Tósnyárad volt olvasható.

Bizony, sokat jelent a Duna Televízió munkatársainak a Felvidék felé irányuló kiemelt figyelme, mert nagy szükség van arra, hogy láttassuk, hallassuk azokat, akik példát tudnak mutatni és erőt sugároznak a közösség erejében kevéssé bízó felvidékieknek.

A szentmisét Jakubinyi György, gyulafehérvári püspök celebrálta, a prédikációt a szatmári születésű Tempfli Imre atya, a Stuttgarti Magyar Katolikus Egyházközösség plébánosa tartotta.A vendégek széksoraiban többeki közt Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője foglalt helyet, Felvidékről Berényi József, valamint Csáky Pál és felesége, a romániai magyar közösség részéről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ült az első sorban.

Az esemény egyik színfoltja volt a czestochowai Fekete Madonna kegykép másolatának átadása a csíksomlyói kegytemplomnak. Az egyetlen magyar alapítású szerzetes rend, a Pálos rend, amelynek központja Lengyelországban, Czestochowán van, a Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzött, kegyképpé magasztosult Fekete Madonna ikon másolatát küldte el a csíksomlyói Ferences rendi testvéreknek.

Korábban Budapesten a Gellért-hegyi Sziklakápolnának és a Szent István bazilikának ajándékoztak a czestochowai pálosok egy-egy hiteles másolatot a Fekete Madonnát ábrázoló csodatévő ikonról. Most a csíksomlyói szentmise után a nagy nyilvánosság előtt Mieczislav Polak, Pálos rendi perjel adta át az ajándékot, a lengyel-magyar testvéri kapcsolatok megerősítésének jeleként.

A perjel tolmácsa, kísérője a felvidéki születésű Nagy Gábor Emmanuel, fiatal pálos rendi szerzetes volt, aki jelenleg varsói magyar plébánosaként szolgál, korábban a Léva melletti Nagysallón volt plébános. Mint a Duna Televízió riporterének elmondta, Varsóban elsősorban a magyar hívek lelkipásztora, de Krakkóban is celebrál szentmisét havi egy alkalommal, a Varsói Magyar Intézet épületében pedig magyar hittanórákat is tart.

A Fekete Madonna ikon másolatát Varsóból Budapestre juttatták el, onnan a Boldogasszony Zarándokvonattal érkezett Csíksomlyóra. P. Urbán Erik, a Ferences Rendház csíksomlyói házfőnökhelyettese, templomigazgató megköszönte a lengyel testvéreknek az ajándékot és elmondta, jövőre szeretnének viszonzásul egy másolatot vinni a czestochovai búcsúra a csíksomlyói Mária szoborról.

A felvidékiek szívét melengette az is, hogy a szentmise végén a pápai, a magyar és a székely himnusz eléneklése végén, a „ne hagyd el veszni Erdélyt, Istenünk” végszóra erőteljes férfihang volt hallható a televízió közvetítésének köszönhetően: És Felvidéket sem!

Felvidék MA

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »