Az Európai Unió kifogásolja Argentína importkorlátozásait

Genfben, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) székhelyén, az EU kifogást nyújtott be az argentin importkorlátozások ellen. A WTO vitarendezési eljárásainak megfelelően az EU először az Argentínával folytatandó konzultációk megkezdését kérte, annak elérésére, hogy a dél-amerikai ország szüntesse meg az EU kereskedelmét és befektetéseit hátrányosan érintő intézkedéseket.

A korlátozó intézkedések között szerepel Argentína importengedélyezési rendszere, mindenekelőtt az importengedély megszerzésének folyamatai, valamint a vállalatok azon kötelezettsége, hogy importjukkal egyező mértékben exportáljanak. Ez az első lépés a WTO vitarendezési rendszerében. Amennyiben 60 napon belül nem oldódik meg a kérdés, az EU kérheti egy WTO vizsgálóbizottság felállítását, hogy az bírálja el Argentína intézkedéseinek jogszerűségét.

„Az argentin importkorlátozások nemzetközi kereskedelmi szabályokat sértenek, és meg kell őket szüntetni. Ezek az intézkedések nagyon komoly kárt okoznak az európai vállalatoknak – negatív hatással vannak a munkahelyekre és egész gazdaságunkra”, nyilatkozta Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa. „Argentínában egyértelműen romlik a kereskedelmi és beruházási klíma. Ezért nem marad más választásom, mint kifogást emelni Argentína protekcionista importrendszere ellen, és biztosítani a szabad és tisztességes kereskedelem szabályainak betartását.”

Az EU-nak egyértelmű aggályai vannak a behozatalt korlátozó argentin intézkedésekkel szemben, amelyek ellentétesek a nyílt, szabad és tisztességes kereskedelmi rendszert támogató WTO-szabályokkal. Ide tartoznak:

  1. Argentína minden áru behozatalát egy előzetes regisztrációs és előzetes jóváhagyási rendszertől teszi függővé, melynek neve “Declaración Jurada Anticipada de Importación”. 2012 februárja óta az előzetes jóváhagyásra vonatkozó előírást minden import esetében alkalmazzák.

  2. Több száz termék esetében behozatali engedélyre is szükség van. Ezen eljárások alapján az importáruk behozatalát nem világos indokokkal következetesen késleltetik vagy megtagadják. 2011 elején több mint hatszáz terméktípust érintett ez az importengedélyezési rendszer, többek között a villamos gépeket, az autóalkatrészeket és a vegyipari termékeket.

  3. Argentína az importőröknek előírja, hogy importjukkal egyező mértékben exportáljanak, hogy az Argentínában gyártott termékek több helyi alapanyagot tartalmazzanak, és hogy bevételeiket nem utalhatják külföldre. Ez a gyakorlat következetes, nincs írásba foglalva, és nem világos. Úgy tűnik, az importőrök csak akkor kapnak engedélyt termékeik behozatalára, ha elfogadják ezt a gyakorlatot. Ezek az intézkedések azt eredményezik, hogy az áruk késnek vagy elakadnak a határon, és ezzel súlyos veszteségeket okoznak az iparnak az Unión belül és szerte a világban.

A 2011-ben érvényben lévő korlátozások ugyanabban az évben körülbelül 500 millió eurónyi exportárut érintettek. 2012-ben az intézkedések minden termékre való kiterjesztése azt eredményezte, hogy az intézkedések az EU-ból Argentínába irányuló összes exportra vonatkoztak, és 2011-ben ez 8,3 milliárd eurónyi kereskedelmet jelentett. Azonban a kedvezőtlen kereskedelmi és beruházási klíma hosszú távú hatásai sokkal súlyosabbak.

Az elmúlt évek során az EU a világ más, jelentős kereskedelmi partnereivel együtt többször felvetette ezt a kérdést Argentínának, de nem járt sikerrel.

Háttér-információk

1. Kereskedelmi tények és számadatok

Árukereskedelem (olyan áruk, amelyekre közvetlenül hatnak a korlátozó intézkedések, és tárgyát képezik a jelen WTO-eljárásnak)

  • Az EU-ból Argentínába irányuló áruexport értéke 2011-ben: 8,3 milliárd euró

  • Az Argentínából az EU-ba importált áruk értéke 2011-ben: 10,7 milliárd euró

Az Argentínából az EU-ba irányuló import elsősorban mezőgazdasági termékeket (élelmiszerek és élőállatok, 53%), vegyi anyagokat (16%) és nyersanyagokat (14%) érint, míg az EU főképp gépeket és közlekedési berendezéseket, mint például gépjárműveket és gépjármű-alkatrészeket (50%), valamint vegyi anyagokat (20%) exportál Argentínába.

A kereskedelmi szolgáltatások forgalma

  • Az EU-ból Argentínába irányuló szolgáltatásexport értéke 2010-ben: 3 milliárd euró

  • Az Argentínából az EU-ba importált szolgáltatások értéke 2010-ben: 2,1 milliárd euró

  • A szolgáltatások kereskedelmét tekintve az EU-nak 0,9 milliárd eurónyi többlete van Argentínával szemben

Argentína korlátozó intézkedései egyre több ágazatra terjednek ki; ebben a tekintetben az EU szorosan figyelemmel kíséri a szolgáltatói ágazatot, és felméri, hogy azt milyen mértékben érintik intézkedések.

2. A WTO vitarendezési eljárásainak következő lépései

A konzultációk megkezdésére irányuló kérés nyomán a WTO vitarendezési megállapodása értelmében hivatalos vitarendezési eljárás kezdeményezésére került sor. A konzultációk lehetőséget nyújtanak arra, hogy az EU és Argentína képviselői megbeszéljék a problémát és pereskedés nélkül megfelelő megoldást találjanak rá.

Amennyiben ezek a konzultációk 60 napon belül nem vezetnek eredményre, az EU kérheti egy WTO vizsgálóbizottság felállítását, hogy az bírálja el Argentína intézkedéseinek jogszerűségét.

Európai Bizottság

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »