XVIII. századi freskót találtak Ungváron

Ungváron a görög-katolikus székesegyház restaurálása során egy 18. század végi freskót találtak. Szakértők elmondása szerint a freskók rendkívüli nagy értékűek. A freskóra véletlenül bukkantak rá, mely a vakolat és a régi festék alatt „rejtőzött”.

Mindezek ellenére a falfestmény elég jó állapotban van, mondják a restaurátorok. A székesegyház falait egy ismeretlen festőművész dekorálta falfestményeivel még 200 évvel ezelőtt. Idővel a freskót belepte a gyertaégetésekből származó korom ezért átfestették – írja a Podrobnosti.ua internetes hírportál.

A szovjet időkben a falakat kivakolták és lemeszelték.  A freskóra akkor bukkantak rá mikor a szóban forgó templomrész visszakerült a görög-katolikus egyházmegye tulajdonába, mely hozzákezdett a restauráláshoz.

A freskók nem maradtak meg teljes állapotukban, mivel mikor az épületbe áramot vezettek, akkor megsérültek. A restaurátorok azonban megpróbálják korrigálni és helyreállítani  a hibákat.

A szóban forgó helyiséget hivatalos találkozókra használták 200 évvel ezelőtt, valószínű, hogy a restaurálás befejezése után ugyanez lesz a helyiség rendeltetése.

Kárpátinfo

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »