Izrael áll a szudáni rakétatámadás mögött?

Kedden egy autót robbantottak fel Port Sudanban, Szudán legfontosabb kikötővárosában. Khartúm szerint Izrael követte el a merényletet.

Kedd reggel egy autó robbant fel Port Sudanban, Szudán legfontosabb kikötővárosában. Egy ember, az autó sofőrje meghalt. Az állami média szerint a halott a város egyik leggazdagabb üzletembere, aki több ingatlant, köztük hoteleket is birtokolt, sőt, egyesek szerint az Egyiptom felé irányuló csempészetben is része volt. Khartúm szerint Izrael követte el a merényletet, a vádakra Yigal Palmor, az izraeli külügyminisztérium szóvivője nem reagált.

Tavaly áprilisban egy hasonló támadásban két ember halt meg. Szudán akkor is a zsidó államot vádolta meg: Khartúm szerint harci helikopterrel hajtották végre az akciót. 2009-ben Izraelt szintén összefüggésbe hozták egy Szudán határain belül történt légicsapással is, amit egy fegyvereket szállító konvoj ellen hajtottak végre.

Izrael szerint a Hamasz Szudánon keresztül kap fegyverellátmányt, de ezt Khartúm tagadja. Szudán ellenséges országnak tekinti Izraelt; a viszonyon nem javít, hogy Dél-Szudán egyre közelebbi kapcsolatot épít ki Tel-Avivval, miközben Szudán egyre több muszlim országhoz közeledik – köztük Iránhoz.

Weszprémy Gábor

Friss hírek