Öntik az állami pénzt a bajba jutott bankba

A tegnapi napon bejelentett 9 milliárd eurós mentőcsomagot újabbak követhetik véleményünk szerint. A nemrég állami ellenőrzés alá vont pénzintézet feltőkésítésével kapcsolatos tervét június közepéig mutatja be az új menedzsment.

A kormány a BFA-t (anyacég) tőkésíti fel az állami háttérrel működő bank-átstrukturálási alap (FROB) forrásainak felhasználásával, majd pedig további tőkeemeléssel (elsőbbségi részvények kibocsátása meglévő tulajdonosok számára) javítja a társaság pénzügyi helyzetét. A gazdasági miniszter szerint a tőkeemelésnek fedeznie kell a bank újabb, 7,1 milliárd eurós hitelezés céltartalék-képzését és további 1,9 milliárd eurónyi tőketartalékot.

A romló gazdasági környezet és a magas munkanélküliség miatt azonban félő, hogy a jelzáloghitel-portfólió minőségének dinamikus romlása megindul a spanyol bankszektorban. A Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) becslései szerint még 76 milliárd euróra lehet szükségük a spanyol bankoknak a veszteségek fedezésére, a rossz hitelek állománya ugyanis 260 milliárd euróra emelkedhet. A miniszterelnök azonban cáfolta a fent említett híreszteléseket, ami szerintük vajmi kevés lesz, hogy megállítsa a spanyol részvények esését.  

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »