Az elnök tékozló fia a miniszterelnök-helyettesi székben

Egyenlítő-Guinea államfője, a 33 éve hatalmon lévő Teodore Obiang Nguema fiát, a mindeddig a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási tárca birtokosát nevezte ki az ország miniszterelnök-helyettesének – számolt be a Reuters. Teodoro Obiang Nguema Mangue, közismert nevén Teodorin ellen egyébként nemzetközi elfogatóparancs van érvényben pénzmosás vádja miatt, amit Franciaország adott ki áprilisban.

Egyenlítő-Guineában a meghirdetett alkotmányos reformok keretében zajlik a kabinettagok cseréje. Bírálók szerint azonban az új alkotmány nem jelent pozitív előrelépést, csupán a rezsim megítélésének javítását szolgálja, valamint a terep előkészítését a „trónörökös” Tandorin számára. Az alkotmány ugyanis újonnan hozza létre a helyettes államfői pozíciót, amelyet a jövőben ő maga tölthetne be apja elnöki székének elfoglalása előtt.

Az olajban gazdag kis közép-afrikai ország egyébként a politikai és szabadságjogok érvényesülését vizsgáló Freedom House 2011-es jelentése szerint a világ egyik legkevésbé szabad állama. Hiába a jelentős olajbevételek, a lakosság meghatározó hányada a szegénységi küszöb alatt kénytelen tengődni, míg az azt bezsebelő szűk politikai elit egyes tagjai olyan életvitelt tartanak fenn, mint Tandorin.

Meleg Veronika

Friss hírek