Petőfi-díjat kapott az állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka néni

Tamás Ilonka nénit május 20-án századik születésnapja alkalmából hálaadó istentiszteleten és szeretetvendégségen köszöntötték Rimaszombatban.

Az ünnepi Istentiszteletre a református templomba délután két órára sereglettek össze Tamás Ilonka néni szerettei, rokonai, barátai, ismerősei, egykori diákjai, civil és társadalmi szervezetek képviselői, hogy közösen adjanak hálát a mindenki Ilonka nénije megélt száz esztendejéért.

Az igét Ft. Erdélyi Géza nyugalmazott püspök úr hirdette. Prédikációjában Ilonka nénit a Kárpát-medencei magyar pedagógus-társaság egyik legidősebb tagjaként köszöntötte, aki Istennek hála jó egészségben tudott megjelenni az őt ünnepeltek körében az Isten házában. Erdélyi Géza püspök úr hosszasan kitért azon gyalázatos esetre, ami által szülőföldjén vált hontalanná Ilonka néni, mikor felvette a magyar állampolgárságot is. A megpróbáltatásokat hősisen viselve az egész Kárpát-medence magyarsága megismerte őt, aki lányai segítségével kiáll a jogai mellett.

E jeles ünnepi alkalomból a Simonyi Alapítvány Igazgatótanácsa a szlovákiai magyar nemzetrész javára végzett oktatói és nevelői tevékenységének elismeréseképpen és köszönete kifejezéseként születésének 100. évfordulóján a civil helytállásért alapított Petőfi-díjat adományozott. Özv. Tamás Aladárné Szűcs Ilona életét B. Kovács István, az igazgatótanács elnöke méltatta, majd a kuratórium tagjai átadták a díjat, melyet Ilonka néni hálásan megköszönt.

A Simonyi Alapítvány 2004-ben a költő (és tiszteletbeli gömöri táblabíró) rimaszombati köztéri szobrának avatása alkalmával határozott a Petőfi-díj megalapításáról. A díjat azon természetes vagy jogi személyeknek kívánják adományozni, akik, megítélésük szerint, a szlovákiai magyar nemzetrész tagjaként magatartásukkal, munkásságukkal követendő példát mutatnak.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »