Omar Bashir készen áll a békére

Thabo Mbeki, a két Szudán között közvetítő volt dél-afrikai elnök szerint Omar Bashir elkötelezett a vitatott kérdések rendezésében. Juba szerint azonban nincs garancia arra, hogy végre kijelentéseihez hűen cselekszik majd a szudáni vezető.

Vasárnapi sajtótájékoztatóján Thabo Mbeki, a két Szudán között közvetítő korábbi dél-afrikai elnök szerint Omar Bashir „megerősítette, hisz abban, hogy a két nemzetnek (…) szüksége van a békére”. Ezzel Mbeki északi misszióját befejezettnek nyilvánította, és pénteken Dél-Szudánba utazik, hogy a jubai vezetéssel is tárgyaljon.

A két Szudán azután ült ismét tárgyalóasztalhoz, hogy áprilisban majdnem háború tört ki közöttük. A konfliktust végül átmenetileg egy hétpontos ütemterv zárta le, amit a déliek be is tartottak: kivonultak a vitatott területekről. Ugyanezt azonban Khartúm még nem tette meg, ezért a déliek tárgyalója, Pagan Amun azonnali szankciókat követelt az ENSZ-től. Mbeki szerint azonban erre semmi szükség, mert Bashir azt ígérte, kivonja katonáit a problémás régiókból, amint meghúzzák azt a vonalat, ami mentén egy 10 kilométeres demilitarizált puffer-zónát hoznak létre a két Szudán között. Múlt héten egyébként Khartúm is panaszt nyújtott be az ENSZ-hez: Juba ugyanis olyan térképet fogadott el hivatalosnak, mely Dél-Szudánhoz tartozónak tünteti fel a vitatott státuszú Abyei és Heglig tartományokat.

Mindenesetre Bashir igyekszik jó pontokat gyűjteni a nemzetközi szervezetnél – például vasárnap elengedték azt a négy külföldi férfit, akiket három hete kémkedés gyanújával fogtak el. Az északi elnöknek több oka is van az enyhülésre: egyrészt országát szankciók sújtják már így is, másrészt ő maga személyesen nemzetközi körözés alatt áll, ráadásul Iránnal ápolt kapcsolatát sem nézik jó szemmel nyugaton. Ezeken felül a napokban szivárgott ki a hír, hogy a Szudán élén álló nemzeti egységkormány is széteshet: egyesek szerint a Nemzeti Umma Párt (National Umma Party, NUP) ugyanis megelégelte Bashir kormányzatát. Ha az NUP kilépne, jelentősen megerősödne az ellenzék, ami akár bukással is fenyegetheti Bashirt.

Weszprémy Gábor

Friss hírek