Dél-Szudán légelhárító rakétákat vásárol

A dél-szudáni katonai szóvivője szerdán a Reutersnek elmondta, a világ legfiatalabb állama modernizálni kívánja hadseregét. Ennek keretei között először is légelhárító rakétákat fognak vásárolni. A fegyverek forrása még ismeretlen, Aguer úgy fogalmazott, hogy a „piactól és a politikától függ, kitől vesszük.” Egyelőre azt sem tudni, hogy mikor tervezik a vásárlást, de a Sudan Tribune hírportál szerint pár hónapon belül nyélbe is üthetik az üzletet. Múlt héten egy amerikai diplomáciai küldött, Andrew Natsios Washingtont sürgette, hogy lássa el a megfelelő fegyverekkel a délieket, mert „ez az egyetlen módja annak, hogy véget vessünk az északi erőszaknak és elősegítsük a békét.”

A vásárlás oka minden bizonnyal az, hogy a déliek megelégelték az északi Szudán folyamatos légitámadásait. Khartúm minden alkalommal visszautasította Juba vádjait, de nemzetközi megfigyelők is megerősítették, hogy a piacok, menekülttáborok, olajipari célpontok és határ menti katonai állások ellen elkövetett támadásokat az északiak Antonov típusú repülőivel követték el.

Az utóbbi időszakban pattanásig feszült az ellentét a két fél között. A helyzet már-már háborúval fenyegetett, de a legújabb hírek szerint mégis van esély a megegyezésre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa három hónapot adott a megoldásra, ugyanis a most érkező esős évszakban annyira feláznak az utak, hogy gyakorlatilag lehetetlen közlekedni – így harcolni is. Tehát idő van, de ha a tárgyalások ezúttal sem vezetnek sikerre, a két ország ellen szankciókat vezetnek be. A korlátozások valószínűleg Jubát súlyosabban érintenék: a déli gazdaság összeomlóban van, ráadásul az ENSZ legújabb elemzése szerint a lakosság mintegy fele szenved élelmiszerhiányban.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »