Idén kisebb mértékben fejlődik Fekete-Afrika gazdasága

Afrika az utóbbi öt évben valamennyi esztendőt öt százalék feletti növekedéssel zárta. Ez a sorozat ugyan nem szakad meg, de a korábban jósolt 5,9 helyett már csak 5,4 százalékos gyarapodást prognosztizál a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet elemzése szerint az elsődleges ok a kontinens legerősebb gazdaságával rendelkező Dél-Afrika gyengébb gazdasági mutatója, amit pedig az európai, válság sújtotta országokkal fenntartott szoros gazdasági-pénzügyi kapcsolatoknak köszönhet.

Ugyan Dél-Afrika előre kalkulált 3,4 százalékos növekedése 2,7 százalékra esik vissza a számítások szerint, de Afrika más országainak köszönhetően mérséklődni fog a kontinentális mutató. Az IMF szerint Sierra Leone és Niger hatalmas mértékben, 35,9, illetve 14 százalékkal növelheti gazdaságát, az olajtermelő országok, mint Nigéria vagy Angola szintén erősödhetnek, valamint a polgárháborút maga mögött hagyva Elefántcsontpart is erősítheti gazdaságát.

Az elemzés arra is kitért, hogy a pánafrikai bankok gyors terjedése még sok fejtörést okozhat. Igaz, hogy a dél-afrikai Standard Bank, a togói Ecobank és a kenyai KCB beruházásaikkal fejlesztik a technológiát és szaktudással rendelkező embereket képeznek, ugyanakkor a gyorsütemű terjeszkedéssel az ellenőrző szervek kapacitásainak határát súrolják. Az IMF attól tart, hogy a határokon túlnyúló ellenőrzés hiánya miatt a különböző „káros befolyások” futótűzként terjedhetnek tovább a többi, az adott bank által lefedett országba.

Weszprémy Gábor

Friss hírek