Légihíd a Szudánban rekedt déliekért

Légihíd létesült, hogy megpróbálják Dél-Szudánba juttatni azt a 12 ezer menekültet, akik nem tudták elhagyni Szudánt, mivel a fegyveres konfliktus miatt Khartúm lezárt a Nílust, így a szudáni Kosti kikötőjében rekedtek.

Hétfőn átjutott Dél-Szudánba az első csoport abból a 12 ezer menekültből, akik az ellenséges északi szomszédnál ragadtak. Az első járattal 164 ember érkezett a dél-szudáni fővárosba, a műveletet a Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organization for Migration – IOM) szervezte meg. A menekülteket, akiknek nagy része nőkből és gyerekből állt, az IOM és dél-szudáni tisztviselők fogadták, majd az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által üzemeltetett fogadóállomáson kerültek elszállásolásra, Juba külvárosában – értesült a Reuters.

Az evakuáció elkezdésével megindulni látszik az a folyamat, mely megoldhatja annak a 12 ezer dél-szudáni menekültnek a helyzetét, akik patthelyzetbe kerültek a múlt hónapban. Khartúm ugyanis kiutasította őket, de távozni nem tudtak az országból, mert az egyetlen lehetséges útvonalat, a Nílust időközben lezárták.

Jill Helke, az IOM khartúmi missziójának vezetője szerint már most több ezren regisztrálták magukat a repülőjáratokra. Terveik szerint növelni fogják a járatsűrűséget, akár napi több fordulóval is. Az első gép indulása előtt a Szudánba akkreditált dél-szudáni nagykövet, Kau Nak Maper az újságíróknak kijelentette, hogy a járatok addig fognak működni, míg az összes déli, aki haza akar térni, vissza nem jut hazájába. Ezzel párhuzamosan egy uszály indult a Níluson 1 700 utassal a fedélzetén, mely a tervek szerint a hét vége felé érkezik Jubbába.

A jelenlegi menekülthelyzet Dél-Szudán elszakadásának egyik szomorú következménye: becslések szerint több, mint félmillió déli rekedt Szudánban. Nagy részük elvesztette szudáni állampolgárságát, így idegennek számítanak otthonukban. A helyzetet súlyosbította, mikor a múlt hónapban a felek szembenállása fegyveres konfliktussá vált a határ- és olajvita miatt, mire Szudán lezárta a határt, így ezrek rekedtek idegenként egy ellenséges országban. Viszont Jubában is több ezer szudáni állampolgár él, akiket a dél-szudáni kormány szintén idegennek tekint, de az ő esetükben még nem született döntés, hogy ha maradni szeretnének, miképp tehetik ezt meg.

Rabb Imre

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »