Ismét fellendülhet Paraguay gazdasága

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége a napokban Paraguayba utazott az Alapokmány IV. cikke szerinti gazdaságpolitikai konzultáció érdekében. 2011-ben a latin-amerikai ország gazdaságát több negatív hatás érte, amelyeknek következménye a GDP-növekedés lassulása lett, noha 2010-ben még a latin-amerikai országok közül a legmagasabb gazdasági növekedést produkálta, 14,5 százalékkal.

A nehézségek okozója az építőipar fő alapanyagát jelentő cement hiánya volt, valamint, hogy csökkent a marhahús-export két járvány kitörése miatt, ráadásul a nyári szárazság nagy veszteségeket okozott a mezőgazdaságban.

Az IMF elemzése szerint az infláció 2012-ben 5 százalék körül lesz, a hazai élelmiszerárak és a nemzetközi nyersanyagárak mérséklésének köszönhetően, valamint a Lugo-kormány gazdaságpolitikája megfelelő és a mezőgazdasági szektor 4 százalékos növekedést produkál majd ebben az évben. Ha az éghajlati feltételek kedvezővé válnak jövőre ez az arány megduplázódik. „A jelenlegi gazdaságpolitika általánosan véve megfelelőnek tűnik. (…) a makrogazdasági politikák segítenek tompítani az aszály mezőgazdasági szektorra gyakorolt hatását, amely így előreláthatólag 4 százalék körül fog alakulni. A kedvező éghajlati feltételek visszatérése esetén 2013-ban erős gazdasági fellendülést várunk, 8,5 százalékos növekedéssel” – olvasható a Valutaalap közleményben.

A salvadori Lisandro Abrego által vezetett IMF-küldöttség támogatja az országot az állami vállalatok teljesítményének ellenőrzésében, amelyek a „kulcsszektorokban játszanak fontos szerepet és a hatékonyságuk növelése hozzájárulhat néhány korlátozás eltörléséhez, ami hosszabb távon nagyobb növekedést eredményezhet és a lakosság javát szolgálja.”

A küldöttségi vélemény ugyanakkor arra figyelmezteti a paraguayi kormányt, hogy emeljék a jövedelemadót a fejlődés támogatásának érdekében, mivel itt a legalacsonyabb a kontinensen. A  hiányos infrastruktúra, a nagy szegénység és a gyenge társadalmi mutatók egyik okozójaként az állami források hiányát nevezik meg a szakemberek.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »