Erőszakba torkollott a tüntetés Guineában

Több hullámban csaptak össze a rendőri erők rendszerellenes tüntetőkkel Guinea fővárosának utcáin – adta hírül a Reuters. A hatóságok könnygázt és gumibotot vetettek a tömeg oszlatására. A résztvevők elmondása szerint éles lövedéket is használtak a köveket hajigáló demonstrálók ellen. Egy férfit lábon érte találat, míg beszámolók szerint egy tüntetőt hátba lőtt egy rendfenntartó. A tömegmegmozduláson mintegy kétezer ember vett részt, a szemtanúk szerint sokan megsérültek az összecsapásokban, a sebesültek számára vonatkozó információkat azonban egyelőre nem közöltek.

Egyre nagyobb az elégedetlenség a nyugat-afrikai országban, mivel a parlamenti választásokat rendre elhalasztják, legutóbb a július 8-ára tervezett voksolást fújták le „technikai” okokra hivatkozva. Az ellenzéki erők szerint mindez egy célt szolgál, a 2010-es demokratikus elnöki választások győztesének, Alpha Condé hatalmának bebetonozását, és az ország választási bizottsága ebben a kezére játszik. A demonstrációval a korruptnak bélyegzett testület leváltását kívánják elérni, valamint a várva várt törvényhozói voksolás megrendezését, amelyre egyébként 2002 óta nem került sor. A demokratikus rend biztosítása azért sem lenne utolsó szempont, mert az ország legfőbb segélyezője, az Európai Unió visszatartja forrásait, amíg a kívánt feltételek – a választások megtartása – nem teljesül.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »