Chmel: A kormány felszámolta a kisebbségi párbeszéd lehetőségét

A kormány a kisebbségekért és emberi jogokért felelős miniszterelnök-helyettesi poszt eltörlésével gyakorlatilag működésképtelenné tette a kisebbségi részvételi szerveket – véli Rudolf Chmel (Híd).

„A kormány így likvidálta azt a nehezen felépített konstrukciót, mely biztosította a kisebbségek és emberi jogi civil szervezetek aktív részvételét a közügyekben és a kormánnyal folytatott értelmes párbeszédben” – mondta a korábbi kormányfő-helyettes a parlamentben a kormány programnyilatkozatának vitájában.

Az említett funkció felszámolásával Chmel szerint a kormány működésképtelenné tette az emberi jogi parlamenti bizottságot is. „Ezzel a bizottság elveszti végrehajtói és politikai partnerét” – véli a politikus. Chmel úgy véli, Robert Fico kormánya biztosan nem számol az emberi jogok védelméről szóló stratégia folytatásával, melyet az előző választási időszakban a kormányfő-helyettesi hivatal készített elő. „Az egyik cél az lett volna, hogy bevezessük az oktatási rendszerbe az emberi jogok tiszteletben tartásának tanítását” – magyarázta.

Véleménye szerint az emberi jogok tiszteletben tartására való nevelés a kulcsa a toleráns, virágzó és szabad társadalom felépítésének. A kormány valószínűleg nem veszi észre, hogy a fiatalok körében egyre többen támogatják a jobboldali extrémizmust – véli Chmel. A volt kormányfő-helyettes szerint ha nem fognak működni a részvételi mechanizmusok, és nem történnek fontos lépések az emberi jogi nevelésben, Szlovákia elveszteget legalább egy választási időszakot az igazságos, toleráns és virágzó demokrácia építésében.

Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »