Friss hírek

Választások és erőszak Szíriában

Ötven év óta először rendeznek többpárti parlamenti választásokat Szíriában. Egyesek ezt ígéretes lépésként értékelik a reformfolyamat rögös útján, míg mások szerint ismét csak színjátékról van szó. Az országban továbbra sincs béke, mindennaposak az összecsapások.

Nyitva állnak a szavazóhelyiségek a szíriai állampolgárok előtt, ugyanis 50 év után először rendez többpárti választásokat az ország. Az új alkotmányt három hónappal ezelőtt szentesítették népszavazással, amelynek értelmében az uralkodó Baasz párt mellett egyéb pártok is indulhattak, az alkotmány továbbá hét évben korlátozta az elnöki ciklust. Bassár al-Aszad egyébként közel 12 éve tölti be az elnöki pozíciót, édesapja, Háfez al-Aszad pedig három évtizedig vezette az országot. Az alkotmány érvénybe lépése óta kilenc párt alakult Szíriában, közülük hét indított jelöltet is, a rezsimet támogató pártok a Nemzeti Haladó Front koalícióba tömörülnek. Az állami hírügynökség, a SANA információi szerint összesen 7195 jelölt szállt harcba a 250 parlamenti helyért.

Nem lehetünk azonban teljes mértékig optimisták a szíriai helyzetet és a választásokat illetően. Az ellenzék a választások bojkottálásra szólította fel az állampolgárokat, szerintük ugyanis bármelyik jelöltre leadott szavazat igazából Bassár al-Aszadra leadott szavazat. Bassár al-Haraki, a Szíriai Nemzeti Tanács nevű ellenzéki ernyőszervezet tagja szerint a választás csak egy újabb „komédia”. „Ez csak egy színházi előadás. A jelöltek üzletemberek és a hatalomban lévők sakkfigurái.”- nyilatkozta egy szavazó a Reuters hírügynökségnek. „Nem állunk meg, amíg meg nem döntjük a rezsimet.”- áll egy ellenzéki plakáton. Egyes információk szerint valóban kevesen járultak eddig az urnákhoz. Érdekes, hogy a média élénk figyelme ellenére az elmúlt napokban meglehetősen kevés szó esett a pártok és jelöltek politikai célkitűzéseiről. További kritika, hogy a parlament kevés valódi hatalommal és jogkörrel rendelkezik Szíriában.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »