A stratégiaalkotás ideje következett el a nemzetpolitikában

A stratégiaalkotás fontosságát hangsúlyozta a nemzetpolitikában Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár csütörtökön a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács stratégiái címmel a fővárosban rendezett tanácskozáson. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a közelgő választásokról szólva azt mondta: nagy megmérettetés küszöbén állnak, és arra készülnek, hogy politikailag megerősödnek.

Répás Zsuzsanna úgy fogalmazott: a stratégiaalkotás ideje következett el. Az elmúlt húsz évben nem nagyon születtek stratégiák, koncepciók, vagy ha születtek is, azok nem nagyon valósultak meg – mutatott rá.

A helyettes államtitkár alapfeltételként jelölte meg a stabil alapok meglétét, mert – mint kifejtette – csak így lehet építkezni. Magyarországon ezt a kétharmados kormánytöbbség és az az új struktúra biztosítja, amelyet erre támaszkodva felépítettek, és amelyben a nemzetpolitika hangsúlyos szerepet kapott.

Hiánypótlónak nevezte a tavaly novemberben, a Magyar Állandó Értekezlet ülésén elfogadott nemzetpolitikai stratégiát, és felidézte, hogy a dokumentumot konszenzussal hagyták jóvá. Ez azért nagyon fontos, mert ha valóban sikereket szeretnének elérni a nemzetpolitikában, ahhoz konszenzusra, egyetértésre van szükség – hangsúlyozta.

Kiemelte: a vajdasági magyarságra bizonyos szempontból irigykedve tekintenek a Kárpát-medencei magyar közösségek, mivel az egyetlen olyan közösség, amely az autonómia törvényileg garantált formájával rendelkezik. Létrehozták a magyar választói névjegyzéket, belső választásokat lehetett tartani – sorolta az elért eredményeket.

Természetesen tovább kell fejleszteni az eddig elért eredményeket, de az nagyon fontos, hogy 78 százalékos többséggel a Vajdasági Magyar Szövetség tudja irányítani ezt a munkát – emelte ki Répás Zsuzsanna.

Nagy megmérettetés küszöbén

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a közösségépítés fontosságát emelte ki. Ez a válasz arra, hogyan lehet megmaradni magyarként, ahol élnek – mondta a határon túli magyar vezető.

Stratégiát alkotni azért is fontos – folytatta – mert a közös gondolkodás eredményeként körvonalazódhat a közösségi szándék, és így lehet eljutni a közösségi akarathoz és ahhoz a konszenzushoz, amely az összefogás alapja.

Hozzátette: ebben a politikának megkerülhetetlen szerepe van a szakemberek és civil társadalom mellett. Hiába van stratégia, ha mögötte nincs olyan pártpolitika, amelyik rákényszeríti a döntéshozókat, hogy ehhez forrásokat biztosítsanak, és a megfogalmazottakat figyelembe vegyék.

Nagy megmérettetés küszöbén állnak – mondta Pásztor István a vasárnapi szerbiai választásokra utalva, és köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány tagjai személyesen is részt vettek a kampányban. Arra készülnek, hogy „a hihetetlen munka meghozza eredményét” és politikailag erősebbek lesznek, mint voltak – jelezte.

A legjobb úton járnak

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője arról beszélt, hogy a stratégiák akkor valósulhatnak meg, ha a magyar állam és a határon túli magyar közösségek között élő együttműködés van. Ehhez a legjobb úton járnak – jelentette ki.

Kiemelte: az autonómia egyértelműen a fő cél, de egyúttal eszköz is, majd felidézte a vajdasági kulturális autonómia megvalósulását.

Fontos, hogy ütőképes, összetartó magyar közösségek legyenek – mutatott rá, és azt mondta: a születések számának növelése mellett minél több magyar gyermeket kell magyar oktatási intézményekbe bevonni. Ezt a célt szolgálja az idén elindított külhoni magyar óvodák éve program – jelezte.

Korszakváltás tanúi

Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács vezetője azt mondta: korszakváltás tanúi és szereplői a vajdasági magyar közösség életében. A közösségi politizálásban eljutottak a stratégiai, szakmai alapú közösségi építkezés időszakához – fejtette ki, hozzátéve: lépésre-lépésre egyre többen érzik át a stratégiai tervezés jelentőségét.

A stratégiai dokumentumok megalkotása lehetővé teszi, hogy „a magyar közösség szekerét ugyanabba az irányba tolják” – összegezte, és felidézte, hogy 2010-ben elfogadták az oktatásfejlesztési stratégiát, majd tavaly média- és nyelvhasználati stratégiát alkottak. A civil, valamint az ifjúsági és sportstratégia kidolgozása folyamatban van.

A külhoni magyar politikus részletesen ismertette az autonómia biztosította lehetőségeket és jogokat, majd felhívta a figyelmet arra: ha nem tudják ezt az új közjogi keretet a közösség javára fordítani, az autonómia eszköze is könnyen devalválódhat.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek