Mali: puccs után ellenpuccs

A márciusban hatalmától megfosztott Amadou Toumani Touré elnökhöz lojális katonák hétfő éjjel megkísérelték az állami televízió és rádió épületének elfoglalását – számolt be róla az Al Jazeera. A „vörös sapkás” fegyveresek, akik a volt elnök testőrségének emberei, heves tűzpárbajba keveredtek a puccsistákkal, az összecsapások Bamakóra és a főváros térségére korlátozódtak. Az áldozatok pontos számáról még nem adtak ki információt. A harcok nem értek véget, a testőrségi katonák részéről újabb támadásokra számítanak.

A puccsisták vezetője, Sanogo kapitány az állami TV adásában számolt be az eseményekről, biztosítva a lakosságot, hogy a junta ura a helyzetnek, a város kulcsfontosságú pontjait ellenőrzésűk alatt tartják. Az ellenpuccs meghiúsult kísérletéért a külföldi irányítás alatt álló testőrségi elemeket tették felelőssé, néhányukat le is tartóztatták. A junta szerint a „vörös sapkás” fegyveresek célja a reptér elfoglalásával a szabad út biztosítása az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) csapatainak, a nyugat-afrikai blokk bejelentett intervenciós szándékát azonban a katonai vezetés korábban elutasította.

Mali továbbra is a szétesés szélén áll, az északi területek felett tuareg lázadók és iszlamista milíciák rendelkeznek ellenőrzéssel, akik ellen a hadsereg eddig sem tudta hatékonyan felvenni a küzdelmet, most pedig több fronton kényszerülnek teljesíteni.

Meleg Veronika

Friss hírek