Bahrein, az arab világ kulturális központja?

2012-ben Manama az Arab Kultúra Fővárosa, így külön öröm az országnak, hogy a főváros ad otthont a Arab Regionális Világörökségi Központnak. „A Kulturális Minisztérium mindig is elkötelezett híve volt a kulturális örökségek védelmének és megőrzésének” – nyilatkozta Shaikha Mai bin Mohamed al-Kalifa. A központ megnyitása egyrészt megerősíti Bahrein korábbi pozícióját, másrészt lehetőséget biztosít arra, hogy támogassa a régiót kulturális diverzitásának megőrzésében és bemutatásában. A központ a bahreini Nemzeti Múzeum mellett kap helyet, az újonnan átadott helyiségekben pedig mind az arab kulturális örökség, mind a modern művészet remekei megtalálhatóak.

Az UNESCO és Bahrein között kötött megállapodás értelmében a központ egyik fő feladata, hogy segítse a Világörökségi Egyezmény arab államokban történő betartását azáltal, hogy kiemelik a védelem, a megőrzés és a kulturális és természeti örökségek bemutatásának fontosságát. 

A központ aktív szerepet vállal a kulturális építésben: regionális workshopok és éves találkozók szervezését tervezik, mellyel az észak-afrikai világörökségi szakértőkkel való szorosabb együttműködés a céljuk. 

Lorencsics Emese

Friss hírek