Nemet mond a mali junta az ECOWAS-nak

A mali junta elutasítja az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) azon tervezetét, amely meghosszabbítaná az átmeneti civil kormányzat mandátumát. A múlt hónapban puccsal hatalomra került katonai vezetés korábban már beleegyezett a regionális blokk ultimátumába, és negyven napra, a rendes választások lefolytatásáig átadták az irányítás a Dioncounda Traore vezette kabinetnek. Az ECOWAS a kitűzött rövid időszak helyett azonban egy évet javasolt a belpolitika viszonylagos stabilizálása érdekében, mielőtt a voksolást megtartanák.

A junta nehezményezi, hogy a nyugat-afrikai vezetők a fejük felett hoznak döntéseket konzultáció nélkül, ráadásul véleményük szerint az ideiglenes kormány felhatalmazásának meghosszabbítása veszélybe sodorná az átmenetet. Sanogo kapitány, a puccs vezéralakja kijelentette, hogy semmiképp sem változtatnak az eredeti terveken. Hozzátette, a negyven nap lejárta után a junta kíván határozni arról, hogy mely állami szervek működhetnek tovább és melyek nem. A katonai vezetés kemény ellenállása kiszámíthatatlanná teheti a két fél között egyeztetések jövőjét. A bizonytalansághoz hozzájárul az is, hogy Sanogo nem tett említést a májusra betervezett választások lebonyolításáról.

A kitűzött határidő eddig sem tűnt tarthatónak, lévén az ország jelentős északi része, az Azawad elnevezésű terület szeparatista csoportok és iszlamista milíciák kezén van. A napokban felállított kormányzat célul tűzte ki az ország egységének helyreállítását, akár tárgyalásokra is hajlandóak a lázadókkal, amire a hadsereg kudarcai miatt rá is kényszerülhetnek. Közben mali fegyveres katonák Bamakótól északra található bázisukon tűntetek az ECOWAS, valamint az ország ideiglenes miniszterelnöke, Traore ellen.

Meleg Veronika

Friss hírek