Magalakult a nemzeti egységkormány Maliban

A mali kabinetben három magas rangú katonatiszt is helyet kapott, a kitűzött cél az ország egységének helyreállítása.

A miniszterelnöki pozíciót nemrégiben elfoglaló Modibo Diarra megnevezte átmeneti kormányának tagjait, akik között három magas rangú katonatiszt is helyet kapott, a puccsistákhoz közelálló tisztek a hadügyi, a belügyi és a közbiztonsági tárca élére állhatnak. A hadsereg képviselői mellett egyébként még 24 tagja lesz a kabinetnek. Diarra csekély politikai tapasztalatokkal rendelkező szakembereket, köztük nőket is bevon a kormányzásba.

Az átmeneti kormány legfőbb feladata lesz visszanyerni az ellenőrzést Mali északi területei felett, amelyet jelenleg az Azawad függetlenségét célként kitűző tuareg mozgalom (MNLA), valamint más lázadó csoportok és iszlamista milíciák gyakorolnak. A kormányfő korábban kijelentette, tárgyalni is hajlandó a szeparatistákkal, ami egyébként érthető lépés az ország gyenge haderejének, és a csapatok kínos leszereplésének tükrében.

Az átmeneti kormányzatnak ugyanakkor meg kell birkóznia a választások lebonyolításával is, amelynek időpontját egyelőre még nem tűzték ki. A márciusi katonai hatalomátvétel az eredetileg április 29-ére kitűzött elnökválasztást hiúsította meg.

Meleg Veronika

Friss hírek