Nyughatatlanok a kalózok a Guineai-öbölben

Aggasztó méreteket ölt a kalózok aktivitása a Guineai-öbölben, fokozott nemzetközi jelenlét orvosolhatná a problémát.

A Nemzetközi Hajózási Iroda (International Maritime Bureau, IMB) frissen kiadott jelentése szerint a kalóztevékenység egyre nagyobb méreteket ölt a Guineai-öbölben, számolt be a Sahel Blog. A támadások száma jelentősen nőtt az előző évekhez képest. A 2012-es év első negyedében 102 esetről számoltak be a térségben, ebből tíz Nigéria partjainál történt – éppen annyi, mint tavaly egész év alatt.

A Niger torkolatának vonzáskörében a kalózkodás régre nyúlik vissza, kezdetben elsősorban a kitermelt nyersolajszállítmányokat célozta meg, de ma már egy kereskedőhajó sem érezheti magát biztonságban. A nyugat-afrikai part menti kalózkodás már-már szomáliai méreteket ölt, ráadásul az itteni kalózok erőszakosabbak, valamint nem „csupán” a szerzett zsákmányért bezsebelhető váltságdíjra utaznak, hanem fosztogatnak, magát a szállítmányt tulajdonítják el.

Az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezete is hasonló tendenciákról számolt be, a probléma leküzdésére pedig egységfront kialakítását tűzték ki célul. Szomália partjainál ugyanis sikerült némileg csökkenteni a kalózakciók számát, köszönhetően az egyes nemzeti és nemzetközi flották jelenlétének és megelőző akcióinak. 2011 novemberében Franciaország három éves projektet hirdetett meg a benini, togói és ghánai erők felkészítésére, a kalózellenes stratégiák összehangolására, valamint a végrehajtás felügyeletére. Valószínűsíthetően a helyzet súlyossága miatt más államok fellépésére is sor kerül a jövőben.

Meleg Veronika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »