Az eritreai elnök „makkegészséges”

Eritrea az állami televízióban cáfolta azokat a spekulációkat, amelyek az államfő, Isaias Afewerki rossz egészségi állapotáról merültek fel az elmúlt hetekben – adta hírül a Reuters.Hasonló híresztelések egyébként többször szárnyra kaptak már az évek során, általában a külföldre emigrált ellenzékiek állításai nyomán.

„Az elnök remekül van”, igyekszik nyomatékosítani az ország vezetése, tagadva azokat az aggodalmakat, hogy Afewerki súlyos májproblémákkal küzd. Az állami televízióban olyan képsorokat is közöltek róla, amelyeken baseballsapkában sportol, és a kamerának integet.

Az elnök állapotáról keringő rémhírek belpolitikai csatározáshoz vezethetnek, mivel Afewerki nem jelölte meg hivatalosan utódját. Az ellenzék azonban tudni véli, hogy az 1993 óta hatalmon lévő vezetőtől fia venné át a hatalmat.

Eritrea kiadott nyilatkozatában az Egyesült Államokat, illetve a CIA-t vádolta az alaptalan pletykák terjesztésével. A kis afrikai állam amúgy sem ápol túl jó kapcsolatot az USA-val, amely szerinte az Etiópiával való elmérgesedett határvitában utóbbit támogatja. Az ország vezetése például a múltban azzal vádolta meg Washingtont, hogy az az elnöki rezidencia elleni rakétatámadásról szövögetett terveket.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »