Megindult az északi országrész visszahódítása Maliban

A Reuters értesülései szerint 200 kormányhoz hű katona nyomult be a hétvégén a Mali északi részét hetek óta ellenőrzésük alatt tartó tuareg szeparatisták és iszlamista lázadó csoportok területére.

Az El Hadj Gamou néven ismert parancsnok irányítása alatt álló csapatok a szemtanúk szerint először egészen délen, nem messze a nigeri határtól, Lebezanga közelében tűntek fel, majd határozottan észak felé nyomultak, a mintegy 40 km távolságra lévő Gao irányába, mely köztudottan az  Azawadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) és az iszlamista erők befolyása alatt áll. Egyelőre nem tisztázott, hogy Gamou pontosan kinek az utasítására lépett, azonban egy szemtanú elmondása szerint a katonák számára szükséges élelmiszer és kommunikációs eszközök Niger irányából érkeznek.

A katonai junta árnyékában tevékenykedő politikai vezetés annak ellenére, hogy az előzetes tárgyalások során egyértelműen felszólította az MNLA-t a kivonulásra, eddig nem volt képes eredményeket felmutatni. Mali nemrég megválasztott átmeneti elnöke, Cheick Modibo Diarra első televíziós szereplése során megerősítette, hogy elvben továbbra is nyitottak a párbeszédre, de hozzátette, amíg úgy érzik, hogy a lázadók „kést tartanak a torkukhoz”, nem érdemes tárgyalásokról beszélni.

A lakosság szerint a kormány tehetetlen, így maguk próbálják megszervezni az ellenállást. A szintén iszlamista ellenőrzés alatt álló Timbuktuból érkező hírek szerint a lázadók a hétvégén többször a levegőbe lőttek, hogy a 150-200 főre duzzadt tüntetéseket szétoszlassák. A kevésbé jelentős Kidalból szintén tiltakozásokról számoltak be.

Eközben a szomszédos Mauritániába menekülők száma egyre nő, megközelítve lassan a 60 ezer főt, nyilatkozta az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet egyik munkatársa a Voice of Americának. Április óta már naponta több százan kelnek át a határon, többségében nők és gyermekek. A menekültek korábban még járművekkel érkeztek, most már azonban sokan gyalogszerrel is megteszik a segélytáborokhoz vezető utat.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »