Szigorú fellépést várnak a vereckei emlékmű ügyében

Szigorú és gyors felelősségre vonásra kérte fel az ukrán hatóságokat a vereckei emlékmű újabb meggyalázása ügyében az Európai Ukrán Kongresszus, az Ukrán Országos Önkormányzat és az Emberi Méltóság Tanácsa.

A három szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közleményében azt írta: Hartyányi Jaroszlava, az Európai Ukrán Kongresszus és az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós, a tanács főtitkára közös nyilatkozatban ítélte el a vereckei honfoglalási emlékmű ismételt megrongálását.

A cselekedetet „a kulturális javak elleni támadásnak, a magyar és ukrán nép közötti együttműködés megrontását célzó provokációnak” tekintik – tették hozzá.

A vereckei magyar honfoglalási emlékművet ismeretlenek ezúttal ukrán nemzeti színű – kék és sárga – festékkel szórták be. A Kárpátalja felőli oldalára az elkövetők ugyancsak ukrán nemzeti színekkel a következő feliratot pingálták: „Ez itt Ukrajna – jegyezd meg, idegen!”

A magyar emlékmű legújabb meggyalázásáról a Vereckei-hágóra kiránduló turisták értesítették hétfőn a kárpátaljai magyar médiát.   

Az emlékművet az elmúlt egy évben négy alkalommal rongálták meg – emlékeztettek közleményükben a szervezetek. Mint írták, tavaly március 15. alkalmából együtt koszorúzták meg az akkor szintén megrongált emlékművet.

A Vereckei-hágón 2008 nyarán avatták fel a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművét, amely – az alkotó, Matl Péter munkácsi szobrász szerint – a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu” nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.

A vereckei magyar honfoglalási emlékművet az utóbbi években ukrán nacionalisták többször megrongálták. A hatóságok több esetben arra hivatkozva utasították el a vizsgálatot, hogy az emlékjel hivatalosan nem minősül emlékműnek. 

A magyar emlékmű legújabb megrongálásával kapcsolatban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn azt közölte az MTI-vel: elvárják, hogy az ukrán hatóságok határozott fellépéssel vessenek véget a sorozatos provokációknak.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »