Várhatóan Frunda György lesz az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa közölte, nem fogadja el Vass Levente feltételeit, és várhatóan Frunda Györgyöt indítja marosvásárhelyi polgármester-jelöltként a június 10-én tartandó önkormányzati választásokon.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa közleményben tudatta: Vass Levente olyan feltételekhez kötötte a marosvásárhelyi polgármester-jelöltségét, amelyeket a testület nem tud elfogadni. A pénteken délután kiadott közleményben a testület leszögezte: „amikor Marosvásárhely jövője a tét, többről van szó, mint Vass Levente személye”.

A romániai magyar lapok pénteki számukban közölték Vass Levente nyílt levelét, amelyben az RMDSZ (akkor még) polgármesterjelöltje kifejtette: nem tud azonosulni „egy megosztott közösség jelöltjének szerepével”. Emlékeztetett arra, hogy korábban csak abban az esetben vállalta a polgármester-jelöltséget, ha a magyar pártok közösen támogatják. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a marosvásárhelyi győzelemhez „kell a magyar egység”.

Az egészségügyi miniszter tanácsadójaként dolgozó fiatal orvos az után fogalmazta meg nyílt levelét, hogy világossá vált számára: az erdélyi magyar pártok nem tudnak megegyezni a közös jelöltállításról. Noha személyét elvileg az RMDSZ is, és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is támogatta, az RMDSZ elutasította, hogy Vass egy magyar koalíció jelöltjeként vegyen részt a választáson, ragaszkodott ahhoz, hogy csakis az RMDSZ választási jele alatt induljon.

Az RMDSZ Maros megyei Területi Állandó Tanácsa hangsúlyozta: „szembe kell nézzünk azzal, hogy Marosvásárhelyen és Erdély-szerte a Magyar Polgári Párt és a közelmúltban bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt osztja meg a magyarságot”. Megemlítette, hogy az elmúlt hónapokban többször is tárgyalóasztalhoz ültek, „a Magyar Polgári Párt (MPP) azonban elutasította, hogy RMDSZ-tagot támogasson, az EMNP pedig csak abban az esetben lenne hajlandó részt venni a közös kampányban, ha a szavazólapokon is megjelenítenénk pártjelképét.

Kelemen Atilla az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, azért tartják elfogadhatatlannak a választási koalíció megkötését, mert a törvény nem teszi lehetővé, hogy az csak a polgármester személyére vonatkozzék. Koalíció esetén az önkormányzati képviselőjelöltek listáját is közösen kellene összeállítaniuk a pártoknak, ezt pedig az RMDSZ nem tartja elfogadhatónak.

Kelemen Attila elmondta, várhatóan Frunda György szenátor lesz az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, a végleges döntést azonban a jövő hét elején hozzák meg. A helyi sajtó korábban többször is cikkezett a Frunda György és Vass Attila közötti ellentétről, Frunda és Vass nyilvánosan is bírálták egymást.

Kitekintő / Erdély Ma / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »