Szudán félsikerrel bombázza ellenfeleit

A szudáni légierő a hétvégén Darfúrt bombázta, állítja az ENSZ. Eközben a dél-szudáni haderő állítólag lelőtte Khartúm egy vadászgépét. Lőttek a békének?


Az incidens könnyen a konfliktus eszkalálódásához vezethet, ahogy a szóvivő fogalmazott, ők számítanak is bosszúlépésekre Khartúm részéről. A két fél közötti ellenségeskedés az utóbbi hónapokban fokozatosan nőttek – ezt jelzi, hogy az Etiópiába tervezett eheti tárgyalást néhány napja Szudán lefújta -, noha mindkét fél többször hangsúlyozta, hogy nem célja a háborúhoz való visszatérés.

Khartúm azonban nem csak déli szomszédját bombázta, hanem a nyugati országrészben található Darfúrt is. Az ENSZ és az Afrikai Unió közös missziója, az UNAMID (United Nations-African Union Mission in Darfur) szóvivője szerint a tipikusan a szudáni kormány légierejében használatos Antonov típusú repülőgépről ledobott bomba az észak-darfúri Samara falura hullt. A szudáni hadsereg szóvivőjét egyelőre nem sikerült elérni, így a hírt a khartumi kormány nem erősítette meg. A vasárnapi légicsapásban ugyan senki sem sérült meg, ez azonban csupán a szerencsének köszönhető.

A Darfúr gazdasági és politikai marginalizációja ellen szót emelő, főleg afrikai törzsekből álló csoportok és a kormány közti összetűzések 2003-ra nyúlnak vissza. A helyzeten a több fordulós béketárgyalásokat követően sem sikerült úrrá lenni, hiszen azok a lázadó csapatok akciói és folyamatos katonai hadműveletek miatt végül kudarcba fulladtak. A 2003-ban elszabadult erőszakhullám áldozatainak száma az ENSZ megfigyelőinek becslése szerint több százezerre tehető. A Nemzetközi Büntetőbíróság a szudáni elnököt, Omar Bashirt és más magas rangú szudáni vezetőket is háborús bűnökkel vádol.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »