Halálos robbantás a szomáliai Nemzeti Színházban

Tragikus fordulatot hozott a szomáliai Nemzeti Színház ünnepélyes megnyitója: egy öngyilkos merénylet rázta meg az épületet. A vendégek közt sok magas rangú politikus volt, köztük a miniszterelnök is, aki a detonáció pillanatában épp beszédet tartott az épületben, ő azonban ép bőrrel úszta meg a robbantást. Újságírók és a civil szféra aktivistái is jelen voltak az eseményen. Legalább hatan életüket vesztették – az al Jazeera szerint többek között a Szomáliai Olimpiai Bizottság és a Szomáliai Futballszövetség elnöke is -, több tucatnyian pedig megsérültek.

Az al-Shabaab szélsőséges iszlám milícia vállalta magára a felelősséget, amely, bár 2011 nyarán kiszorult a fővárosból, azóta is számos robbantást és terrorista akciót vezényelt le, elsősorban az átmeneti kormány hivatalnokai ellen. A szervezet Twitter-üzenetben számolt be a támadás részleteiről. A robbanószert a ceremónia előtt helyezték el a színház épületében, „mindent nagyon körültekintően megtervezve”. Hivatalos források szerint egy női merénylő aktiválta aztán a bombát. 

Az 1990-es években bezárt színház a múlt hónapban kezdhette meg újra működését, ezzel hamar Mogadishu újonnan beindult fejlődésének, a mindennapi élet normalizálódásának jelképévé válva. A kormánycsapatok és az Afrikai Unió békefenntartó erői által biztosított viszonylagos nyugalmat kihasználva fogtak bele a város újjáépítésébe, kórházakat, lakóépületeket, boltokat emelve városszerte. Az építkezések révén sikerült a stabilitás hírére visszatérő százezres tömegek férfitagjainak munkahelyeket teremteni, távol tartva a fiatalokat a háborútól.

Az al-Shabaab kitűnő célpontot választott, hogy letörje a optimista hangokat, és jelezze, hogy bár több fronton harcol, továbbra is képes sikeres gerilla hadviselését fenntartani a kormányzattal szemben.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »