Egy magzat lehetett Bales tizenhetedik afgán áldozata

Továbbra is rengeteg a bizonytalanság két héttel ezelőtti afganisztáni mészárlással kapcsolatban. Az USA határozottan állítja, hogy Robert Bales egymaga végzett az afgán civilekkel, míg az áldozatok hozzátartozói és a szemtanúk is több elkövetőról beszélnek. Az amerikaiakat a második gyilkosságsorozat előtt ráadásul figyelmeztették, hogy egy katonájuk az éjszaka közepén tért vissza a bázisra.

Egy állapotos nő is volt a halottak között, így egy magzat lehetett Robert Bales tizenhetedik áldozata – állította hétfőn egy kandahári afgán rendőrtiszt. A lemészároltak számában ugyanis eltérés van az afgán és az amerikai adatok között, míg előbbiek tizenhat gyilkosságot rónak fel a törzsőrmesternek, addig a vád szerint Bales tizenhét embert ölt meg – írja a FoxNews. A rendőrtiszt utóbb visszavonta kijelentését, de az amerikai katonai tisztviselők ismét megerősítették, hogy a nyomozás tizenhét gyilkosságot lát bizonyítottnak, akik között nem volt magzat és a további hat sebesült is mind életben van.

A számbeli eltérések mellett továbbra is rengeteg a bizonytalanság a két héttel ezelőtti mészárlás körül. Nemcsak az afgán lakosság gondolja úgy, hogy Balesnek voltak tettestársai, hanem az események szemtanúi is több – egyesek húsz – elkövetőről beszélnek. Van, aki azt állítja, hogy helikopterrel kísérték az akciót, valamint lábnyomokat is találtak a környéken.

Az is egyre valószínűbbnek látszik, hogy Bales a két gyilkosságsorozat – egymás után két faluban is lövöldözött – között visszatért a Camp Balambai nevű bázisára, majd egy óra múlva újra elhagyta azt. Nemcsak amerikai tisztviselők állítják ezt – bár nem mondták el hogyan jutottak erre a következtetésre videofelvétel hiányában -, hanem egy afgán katona is, aki aznap éjjel fél kettőkor látott egy amerikai katonát bejönni a táborba, és a szokatlan jelenséget jelentette feletteseinek, akik továbbították ezt az amerikaiaknak (!). Egy másik afgán katona, aki látott éjjel egy amerikait eltávozni a bázisról, szintén jelentette az esetet. Bales visszatérésének motivációjára mindeddig azonban nem derült fény.

Bales ügyvédje a médiának elárulta, hogy közvetlenül a támadás után védence felhívta a feleségét telefonon és elmondta neki, hogy valami szörnyűség történt. Karilyn Bales egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy férje imádta a gyerekeket, saját két gyerekével is minél több időt szerette volna tölteni, éppen ezért el akarta kerülni a következő bevetést. Az asszony legutóbbi találkozásukkor semmiféle jelét nem látta, hogy férje poszttraumás stressz szindrómától szenvedne és korábbi iraki bevetésén szerzett fejsérüléséről sem mesélt neki.

A már korábban felmerült mentális zavar alátámasztásának újabb bizonyítékát egy malária elleni gyógyszerben vélte megtalálni a Huffington Post. A lap szerint kilenc nappal a Bales-gyilkosság után a Pentagon egyik magasrangú tisztviselője a komoly pszichiátriai mellékhatásokkal járó mefloquin tartalmú készítmény azonnali, és alapos felülvizsgálatát rendelte el. A hallucinációkat, paranoiát és pszichotikus viselkedést is kiváltani képes szert – amit négy éve használnak a katonaságnál -, összefüggésbe hozták öngyilkosságokkal, emberölésekkel és a hadseregen belüli halálesetekkel is. Éppen ezért, 2009-ben úgy rendelkeztek, hogy csak indokolt esetekben és helyszíneken, így például Afganisztánban lehet a készítményt alkalmazni, de traumás agysérülést elszenvedett katonák nem kaphatják. A Pentagon hivatalnokai azt azonban nem említették, hogy Bales korábbi fejsérülése ellenére szedte-e a malária elleni gyógyszert.

Robert Bales törzsőrmester a Dél-Afganisztánban található kandahári táborát elhagyva, március 11-én két közeli településen összesen 16 civilt lőtt le és hat másikat megsebesített. Az áldozatok között volt négy férfi és nő, valamint nyolc gyermek, akik közül néhányak testét a gyilkos elégette. A  38 éves törzsőrmester akár a legszigorúbb büntetést is kaphatja a katonai törvényszéktől, amire hadseregnél 1961 óta nem volt példa.

Pulay Kristóf

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »