Ultimátumot kaptak a puccsisták

Hetvenkét órát kaptak a puccsisták, hogy félreálljanak a hatalomból, különben súlyos szankciókkal kell Malinak szembenéznie.

A nyugat-afrikai országok vezetői ultimátumukban hetvenkét órát adtak Mali katonai vezetésének, hogy visszaadják a hatalmat a múlt héten eltávolított elnöknek, Amadou Toumani Toure-nak. Ellenkező esetben kereskedelmi embargóval és teljes diplomáciai elszigetelődéssel kell szembenéznie az országnak.

Az ECOWAS (Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége) csütörtöki konferenciáját követően jelentették be a régió államfőinek feltételeit a Sanogo kapitány vezette juntával szemben. A kilátásba helyezett szankciók keretén belül az ECOWAS befagyasztaná Mali a regionális központi banknál elhelyezett vagyonát, továbbá szigorúan korlátoznák a magánbankokat, hogy azok ne folytassanak tárgyalásokat az ország illegitim vezetésével. Az akár már hétfőn érvényesítésre kerülő kereskedelmi embargó mellett a térség államai visszahívnák diplomáciai képviseletüket, valamint a puccsal kapcsolatba hozható személyeknek utazási tilalmat rendelnének el.

A nyugat-afrikai blokk öt államfője tegnap Bamakóba készült, hogy személyesen próbáljanak nyomást gyakorolni a juntára az alkotmányos rend visszaállításának kérdésében, azonban biztonsági okokra hivatkozva, még útközben látogatásuk elnapolásáról döntöttek.

A katonai puccs a térség legstabilabb demokráciáját rengette meg, a múlt heti események óta több ezres tüntetések zajlanak Bamakó utcáin, tegnap a junta-pártiak és a nemzetközi beavatkozást ellenző protestálók csaptak össze az ellenzékiek tüntetőivel a fővárosban.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »