A Boko Haram hadjáratot indított a nigériai iskolák ellen

A Boko Haram új frontot nyitott a nigériai kormány elleni háborújában. A kíméletlen iszlamista szervezet elsődleges célpontjává, a nigériai fiatalok váltak. A szervezet az utóbbi hetekben számos nigériai iskola elleni merényletért vállalta a felelősséget.

„A Boko Haram sosem alszik, a nap 24 órájában éberen figyel és ellenőrzés alatt tart mindent”, nyilatkozta a New York Times-nak a szervezet és a hatóságok közötti egykori közvetítő. A lakosság számára a nappalok rettegésben telnek, de az éjszakák sem hoznak megnyugvást. Az északi falvakban kijárási tilalmat vezettek be. Sötétedés után, leszámítva a kormány katonáit, az utcák szinte teljesen elnéptelenednek. Éjjelente a komor arcú járőrkatonák kerülnek a felkelők orvlövészeinek célkeresztjébe. Maiduguriban, a Boko Haram tűzfészkében élők az elmúlt két évben lassan megtanultak együtt élni a félelemmel, azonban az újabb fordulat még őket is elborzasztotta.

A nigériaiak értetlenül állnak az iskolákat és ártatlan gyermekeket célzó támadások előtt. A Boko Haramot az elmúlt hetek során a hatóságok legalább nyolc iskola lerombolásáért tették felelőssé. Maiduguri városában például épületek és felszerelések hiányában 2600 diák maradt oktatás nélkül.

A Boko Haram jelentése „a nyugati oktatás bűn”, a szervezetnek már 2002-es megalakulása óta eltökélt szándéka, hogy felszámoljon mindent, ami a nyugati kultúrára emlékeztet, beleértve az oktatási rendszert is. A Boko Haram vezetője, Mohammed Yusuf  2009-ben egy támadás során meghalt, ennek ellenére a szervezet 2010-től töretlen erővel folytatja a kormányerők elleni harcot.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »