Mali: fejlemények a puccsot követően

A csütörtöki katonai puccsot követően az Afrikai Unió felfüggesztette Mali tagságát – számolt be a The New York Times. A kontinens országait tömörítő szervezet elnöke, Jean Ping ezt egy, az etióp fővárosban összehívott rendkívüli tanácskozáson jelentette be, hozzátéve, hogy Mali „nagyon súlyos válságba került”.

Továbbra sem tudni biztosan, hol tartózkodik a hatalmától megfosztott Amadou Toumani Touré elnök, aki egy hónapon belül mindenképpen távozott volna az elnöki palotából. A puccs időzítése így szakértők szerint megkérdőjelezi a katonai junta szavahihetőségét. Hivatalos nyilatkozatuk szerint ugyanis amint beiktatják az új elnököt, visszaadják a hatalmat a demokratikusan megválasztott új államfőnek.

Újabb részletek derülnek ki a hatalmat magukhoz ragadó katonák vezetőjéről, Haya Sanogo kapitányról, aki több éven keresztül az Egyesült Államokban kapott intenzív katonai kiképzést. Bamako utcáin közben az élet kezd helyreállni. Helyszíni tudósítók szerint a forgalom a megszokottnál kisebb ugyan, a boltok azonban árukkal teli polcokkal várják az utcára merészkedőket. Benzinből továbbra is hiány van, azt szinte csak a fekete piacon lehet beszerezni.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek