Nyugtalanító Sierra Leone-i fegyverbeszerzés

Egy ENSZ-diplomata szerint aggályos a Sierra Leone-i kormány januári fegyvervásárlási ügylete a választások közeledtével.

Egy korábban Sierra Leone-ben szolgálatot teljesítő diplomata szerint a nyugat-afrikai ország kormányának magyarázatot kellene adnia arról a több millió dollár értékben vásárolt fegyverkészletről, amellyel a rendőrség egyik félkatonai szárnyát szerelték fel – számolt be a Reuters.

Michael von der Schulenburg, az ENSZ volt Sierra Leone-i missziójának vezetője, illetve a Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár februárban visszahívott helyi megbízottja felhívta a Biztonsági Tanács figyelmét arra, hogy a nagyszabású beruházás rendkívül aggasztó, főleg a közelgő novemberi választások fényében. A kiszivárogtatott fuvarokmány szerint a kormány nehézgépfegyvereket és gránátvetőket szerzett be januárban, és ugyan az ország nincs fegyverembargó alatt, de a biztonsági helyzet és a viszonylag alacsony bűnözési ráta az üzletet nem indokolja. A diplomata szerint mindenképpen tisztázniuk kellene a beszerzés okát, és hogy mire kívánják a fegyvereket felhasználni.

Sierra Leone lassan épült fel a 11 évig tartó polgárháborúból, amelyben mintegy 50 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ békefenntartó csapatok 2005-ös kivonásával egy 200 fős misszió maradt az országban, hogy segítse és felügyelje a választások lebonyolítását. A mostani voksolás levezetésével azonban egyedül kell szembenézniük, ami komoly kihívást jelenthet a friss demokrácia számára.

Az ország külügyminisztere, Joseph Dauda nyilatkozatában biztosította a Biztonsági Tanácsot, hogy a kormány elkötelezett a békés, szabad, átlátható választások mellett, ugyanakkor nem kommentálta a fegyverszállítmánnyal kapcsolatos aggályokat. Közölte továbbá, hogy az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is harcolni kívánnak a politikai erőszak ellen, bármilyen formát öltsön is az, minden lehetséges, jogilag biztosított eszközzel.

Schulenburg szerint azonban nem csak a mostani fegyvervásárlás, de az országban tapasztalható erőszakos politikai cselekmények és a szemben álló felek egyre keményebb retorikája is vészjósló a választások közeledtével. A diplomata elmondta, ha sikerülne a voksolás békés és zökkenőmentes lebonyolítása, akkor Sierra Leone-ból sikertörténet válhatna, de véleménye szerint ehhez mindenképpen szükség lenne a Biztonsági Tanács támogatására.

Meleg Veronika

Friss hírek