Bombatámadást hiúsítottak meg a Kaukázusban

A rendőrség meghiúsított egy újabb bombatámadást az Észak-Kaukázusban. A bombák akár egy egész háztömböt is elpusztíthattak volna.

A biztonsági erők megakadályozták terrortámadások láncát, miután kilenc bombát találtak egy illegális laboratóriumban Dél-Oroszország kaukázusi régiójában, Kabard és Balkarföld fővárosában, Nalcsikban – közölte szerdán a Nemzeti Anti-terrorista Bizottság.

A rögtönzött robbanószerkezetek teljes tömege több mint száz kilogramm TNT-vel volt egyenértékű. A bizottság nyilatkozatában elmondta, hogy a bombák egy egész háztömböt elpusztíthattak volna. A laboratórium egy garázsban volt berendezve. A bombákat lefoglalásuk után egy biztonságos területre szállították, és ott szakértők megsemmisítették azokat.

A terrortámadások és katonai összecsapások gyakoriak Oroszország főleg muzulmánok által lakott észak-kaukázusi köztársaságokban. Nalcsikban 2005 óta közel 150 összecsapás tört ki a helyi fegyveresek és a rendőrség, biztonsági erők között. A militánsok közel 35 rendőrt és katonát, valamit 14 civilt öltek meg, és 92 embert vesztettek el saját soraikból. Sokan úgy gondolják, hogy a Kaukázust le kell választani Oroszországról és teljes szabadságot kell adni a tagköztársaságoknak. A Kreml viszont úgy gondolja, hogy a kiutat a gazdasági megoldások jelenthetik. A jelenlegi stabilitási projektek megvalósulása esetén az Észak-Kaukázusban 17 ezer munkahelyet teremtenének.

Gerő Mária

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »