Munkával ünnepli századik születésnapját az albán hadsereg

Idén ünneplik az albán hadsereg fennállásának századik évfordulóját. A jeles alkalom nem jelent pihenőt a 2009-es NATO tagfelvétel óta végzett komoly munkában. 2011 az egyik legeredményesebb éve volt az albán fegyveres erőknek.  Az elmúlt évben kristályosodott ki igazán a reformok világos perspektívája. A kulcs: modern módszerek alkalmazása a költségvetés racionalizálásával, ami nagyobb hatékonyságot tűz ki célul alacsonyabb költségekkel.

A csatlakozás óta a szabványosítás mellett az egyik legsürgetőbb feladat a felesleges lőszerkészletek megfelelő módon történő leszerelése. A program keretében 2010-ben   tonna lőszert szereltek le, ami a 2009-es mennyiség több mint háromszorosa volt, 2011-ben pedig több mint 26 ezer tonna lőszer került hatástalanításra. Az albán kormányzat célja, hogy ezt a projektet 2013-ra teljesen le lehessen zárni. Még 38 ezer tonna felesleges lőszerről kell majd gondoskodni.

Komoly eredmények könyvelhetők el a stratégiai, védelmi és hadászati dokumentumok tervezésében és elkészítésében. A Szabványügyi Egyezménnyel (NATO STANAG) kapcsolatos munkálatokban egy amerikai szakértőkből álló csoport vett részt. Az ország védelmi minisztere Arben Imami, a vezérkar élén Maksim Malaj dandártábornok és helyettese Kristaq Gerveni ellentengernagy állnak. A Durresben található összhaderőnemi parancsnokságot – ami magában foglalja a Szárazföldi Erőket, a Haditengerészeti Dandárt, a Repülődandárt, valamint ezeken kívül még a Támogató Parancsnokságot és a Kiképzési – és Doktrinális Parancsnokságot is – Agim Lala dandártábornok irányítja. 

A Szárazföldi Erők összlétszáma 8300 fő. Ennek struktúrája egy gyorsreagálású dandárból, egy kommandós ezredből, egy híradózászlóaljból és egy logisztikai zászlóaljból áll. Albánia tagja a dél- kelet-európai többnemzetiségű békefenntartó erőknek (MPFSE), ami egy dandárszintű alakulat, és rajta kívül még Bulgária, Görögország, Olaszország, Macedónia, Románia és Törökország csapatai vesznek részt közösen EU-s vagy NATO-s békefenntartó missziókban. Albánia külföldi missziókban való részvétele nagyban hozzájárul hadserege képességeinek javulásához. A tiranai kormány nagyon fontosnak tartja a szerepvállalást a békefenntartásban, mivel ezzel a béke és a biztonság iránti elkötelezettségüket is ki akarja fejezni. Jelenleg 346 albán katona vesz részt külföldi missziókban. Nemcsak a missziót vállaló katonák számában, hanem a missziók jellegében, a harci feladatok ellátására való alkalmasság tekintetében is komoly előrehaladás állapítható meg, főként az afganisztáni ISAF-nál. Míg korábban főként csak támogató műveletekben vállaltak szerepet, 2010-ben az albán hadsereg történetében először csapataik szerepet kaptak afganisztáni katonai hadműveletekben a különleges rendeltetésű erők kötelékében. Ezen kívül szintén először vállalhatták a felelősséget egy vegyes, albán-amerikai hadműveleti katonai összekötő csoport vezetésében, aminek a feladata az Afgán Nemzeti Hadsereg egy harctámogató zászlóaljának a kiképzése volt. Egyébként az országok lakosságához mért egy főre jutó hozzájárulásban (katonák számát tekintve) Albánia az elsők között szerepel.

A tűzerőt tekintve még van hova fejlődni, ugyanis Albániának nincsenek hadrendben például harckocsijai. A gyorsreagálású dandár amerikai gyártmányú M113 lánctalpas páncélozott személyszállítókkal van ellátva. Támadó fegyverei jelenleg elavultnak mondhatók. Kínai HN-5 hordozható légvédelmi (egy szovjet technológián alapuló kínai gyártmány első generációja), valamint szintén kínai HJ-8 harckocsi elhárító rakéták vannak alkalmazásban. Ezek még az egykor Kínával fennállott szövetség tanújelei. Várhatóan közbeszerzési pályázatot hirdetnek új páncélozott személyszállítókra, illetve, ami talán fontosabb, hogy már folyamatban van egy pályázat új támadó fegyverekre.

A Haditengerészeti Dandár 1600 főt alkalmaz, központja a Vloránál található Pashaliman Haditengerészeti Bázis. A 472 kilométer hosszú partszakaszhoz tartozó felségvizek két haditengerészeti körzetre, a durres-ire és a vlora-ira vannak felosztva. A haditengerészet fő alkalmazási területe a parti őrség ellátása. Ezt a feladatot nemrégiben még csak egy partmenti járőrhajó (OPV) látta el. Azóta hadrendben van egy modern, Hollandiában gyártott járőrhajó, az Illirya és ehhez fogják szolgálatban hozzákapcsolni a legújabb Oriku nevű járőrt, ami az ország egyik legkomolyabb ipari tevékenységének első terméke. Ez a pashaliman-i hajógyárban készült. A haditengerészet modernizációjának tekintetében a másik legfontosabb fejlesztés a tengeri hadműveleti központban alkalmazott új technológia, ami az ellenőrzés és az irányítás hatékonyságát növeli. Hajóállományt tekintve két aknamentesítő hajó, két SHANGHAI II típusú ágyúnaszád, 17 kis járőrhajó, egy teherszállító, két merüléseket támogató hajó és egy úszó dokk áll rendelkezésre. Tengeralattjáró nincs hadrendben.

A Repülődandár 1400 főből áll, nincsenek merevszárnyú repülőgépek alkalmazásban. Egy olasz gyártmányú A109-es helikopter, hét AB-206s, hat Bo-105E4 helikopter alkotja egyelőre a gépállományt. Legfontosabb légi bázisaik a Rinas repülőtér Tiranában, illetve a Kuçovë Beratban. A Lockheed Martin céggel megegyezés született egy NATO-kompatibilis légi irányító rendszer kiépítéséről, ezen kívül öt AS.532AL COUGAR helikopter beszerzése várható 2013-ban.A fegyveres erők alkalmazhatósága miatt nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a képzettségre és gyakorlottságra. Ezért hosszú szünet után hadgyakorlat került megrendezésre a Biza Nemzeti Lőtéren. A gyakorlat zászlóalj szinten lett megszervezve, első alkalommal értékelték és mérték fel NATO-rendszerekkel a harci képességeket. Ezen kívül a futó projektek és missziók kapcsán több kisebb gyakorlat is megavalósult. Talán nem véletlen, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a civil jellegű válsághelyzetek kezelésére. 

2012-re nézve a legfontosabb feladatok a futó projektek befejezése, fegyverzet-és lőszerfelesleg leszerelés, a hosszú távú fejlesztési terv és katonastratégia végleges kidolgozása. Egy 2015-ig tartó négy éves projekt keretében új egyenruhákat fognak alkalmazni. A hadseregre vonatkozó tervezett új törvény a legtöbb területen rögzíteni kívánja a modernizáció és szabványosítás reformjait, és ennek kivitelezéséhez a hadsereg minden szükséges lépést meg fog tenni, hogy büszkén ünnepelhessen. 

Riba András

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »