Magyar többségű választókerületet kérnek az ukrán elnöktől

Magyar többségű parlamenti választókerület kárpátaljai kialakítását kéri Viktor Janukovics ukrán elnöknek írt levelében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya, amely szombaton ülésezett a Beregszászhoz közeli Nagyberegen.

Levelében a KMKSZ irányító testülete emlékeztette az ukrán államfőt, hogy az ország választójogi törvénye nem teszi lehetővé a 150 ezres kárpátaljai magyarság számára, hogy párlistán juttasson saját képviselőt a parlamentbe. Ugyanakkor a független Ukrajnában már két ízben – 1998-ban és 2002-ben – is volt arra példa Kárpátalján, hogy a parlamenti választásokra olyan egyéni választókerületet hoztak létre, amelyben a magyar nemzetiségű választópolgárok voltak többségben – mutatott rá a magyar szervezet választmánya. A KMKSZ ezért azt kéri Viktor Janukovicstól, hasson oda, hogy a magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok parlamenti képviseletének demokratikus biztosítása érdekében az idén októberben esedékes parlamenti választásokra hozzanak létre olyan egyéni választókerületet, amely magában foglalja a Beregszászi, Nagyszőlősi, Ungvári és Munkácsi járások többségében magyarlakta településeit.

Azzal kapcsolatban, hogy milyenek az esélyei mindennek, Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: jelenleg vannak mind pozitív, mind negatív jelei annak, hogy a Központi Választási Bizottság (CVK) hozzájárul egy olyan körzet kialakításához, amelyen belül a magyar nemzetiségű választópolgárok lesznek enyhe többségben. A KMKSZ mindenesetre készül arra, hogy megfelelő programmal felvértezett saját jelöltet indítson az őszi parlamenti választásokon – tette hozzá.

A KMKSZ választmánya arról is döntött, hogy a jövőben olyan garancialeveleket is kiad, amelyek az eddigi egy év helyett három évre szóló schengeni vízum megszerzését teszik lehetővé a kárpátaljai magyarok számára az anyaországgal fenntartott kapcsolatok könnyítése érdekében.

A magyar szervezet levélben fordul a határon átívelő együttműködést szolgáló magyar-ukrán kormányközi vegyes bizottsághoz, hogy tűzze hamarosan sorra kerülő ülésének napirendjére a Beregszászhoz közeli nagymuzsalyi aranybánya tervezett újraindításának ügyét, tekintettel annak súlyos környezetkárosító hatásaira.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek